Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Weeskinderen geëvacueerd uit Oost-Aleppo

19 december 2016

“Vanmorgen zijn alle 47 weeskinderen die vastzaten in een weeshuis in Oost-Aleppo via een evacuatie in veiligheid gebracht”, zegt Geert Cappelaere, directeur van UNICEF Midden-Oosten. “Sommigen van hen waren in kritieke toestand door verwondingen en uitdroging.”

Un042600

De evacuatie van deze weeskinderen, samen met duizenden andere kinderen uit Oost-Aleppo in de afgelopen dagen is een sprankje van hoop middenin de grimmige realiteit voor de kinderen van Syrië. Hun veilige vertrek getuigt van de niet aflatende inspanningen van hulpverleners ter plekke, die dag en nacht werken voor kinderen en hun families.

In Syrië leven circa 6 miljoen kinderen die enorm lijden onder bombardementen, beleggingen en andere oorlogshandelingen.

In Syrië leven circa 6 miljoen kinderen die enorm lijden onder bombardementen, beleggingen en andere oorlogshandelingen.

In Syrië leven circa 6 miljoen kinderen die enorm lijden onder bombardementen, beleggingen en andere oorlogshandelingen.

UNICEF helpt samen met partnerorganisaties bij het herenigen van de recent geëvacueerde kinderen met hun families. We verstrekken de noodzakelijke medische zorg en winterkleding. 

Veel kwetsbare kinderen – waaronder andere weeskinderen en kinderen die gescheiden zijn van hun families – blijven achter in oost-Aleppo en hebben onmiddellijk bescherming nodig. UNICEF herinnert alle partijen aan hun verplichtingen om kinderen te beschermen waar ze ook zijn.

Het conflict in Syrië nadert zijn zesde jaar. Het conflict doet miljoenen mensen op de vlucht slaan, haalt families uit elkaar en ontneemt kinderen de basis om te overleven – en hun kindertijd.

We roepen alle partijen in het conflict op om direct te streven naar een politieke oplossing van deze oorlog. De levens van miljoenen kinderen zijn ervan afhankelijk.

Wat doet UNICEF?
  • We verzorgen dagelijkse noodhulpverlening
  • Elke dag leveren we 6 miljoen liter schoon drinkwater aan opvangcentra en scholen en herstellen sanitaire voorzieningen
  • Watervoorzieningen worden voorzien van brandstof zodat 1,2 miljoen mensen in verschillende delen van Aleppo weer water hebben
  • In en rondom Aleppo zorgen we voor medicijnen en medische hulpgoederen
  • We zorgen ervoor dat kinderen ingeënt worden 
  • We herstellen gezondheidsposten 
  • We behandelen ondervoede kinderen in opvangcentra, bij gezondheidsposten, en door met mobiele gezondheidsteams de wijken in te trekken
  • We delen pakketten met winterkleding uit in Aleppo
  • UNICEF biedt psychosociale steun; tot nu toe aan ruim 9.000 kinderen 
  • We bieden kinderen een vorm van onderwijs zodat ze zo snel mogelijk weer kunnen leren

Omdat de nood toeneemt zijn we druk bezig onze hulpverlening op te schalen zodat 800.000 mensen hulp kunnen krijgen. 

UNICEF werkt ook in gebieden die niet in handen zijn van de Syrische regering en waar ontheemden uit Aleppo naartoe vluchten. Deze hulp wordt gegeven vanuit buurlanden. Mobiele gezondheidsteams reizen naar de kinderen toe, UNICEF geeft water, noodvoeding, toiletartikelen, en medische en psychosociale zorg. Daarnaast wordt voor alleengaande kinderen een tussenoplossing gezocht - met een verzorger of voogd, terwijl ouders of familie worden opgespoord.

Gerelateerd aan dit onderwerp