Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Steeds meer kindsoldaten gerekruteerd in Zuid-Soedan

15 december 2016

“Vanaf de eerste dag van de gevechten zijn kinderen het hardste getroffen door het geweld”, vertelt directeur van UNICEF Oost- en Zuidelijk Afrika, Leila Gharagozloo-Pakkala. “Nu de gevechten toenemen, en ondanks herhaaldelijke beloften om het rekruteren van kinderen te stoppen, zijn kinderen opnieuw het doelwit.”

Un043961 med res

Drie jaar na het begin van de gevechten in Zuid-Soedan, worden kinderen nog steeds gerekruteerd door gewapende groepen. In 2016 ging het om 1300 kinderen. Dit brengt het totaal op 17.000 kindsoldaten sinds het begin van het conflict in 2013.

De Verenigde Naties (VN) hebben vastgesteld dat sinds november minstens vijftig kinderen zijn ontvoerd en gerekruteerd in de Greater Upper Nile regio. Daarnaast meldden bronnen dat mogelijk nog eens vijftig kinderen zijn gerekruteerd in de Greater Bahr el Ghazal regio. Ook zou er ernstig geweld tegen kinderen plaatsvinden in andere delen. Door de zeer onveilige situatie en beperkte toegang is het niet mogelijk om deze berichten te controleren.

De twee grootste partijen (SPLA en SPLA in oppositie) in het conflict hebben allebei overeenkomsten getekend met de VN om een einde te maken de rekrutering en inzet van kindsoldaten. In totaal zijn 1932 kinderen vrijgelaten door gewapende groepen: 1755 in 2015 en 177 dit jaar. De onafhankelijkheid van Zuid-Soedan gaf kinderen hoop op vrede. Toch blijven schendingen van de rechten van kinderen veel voorkomen in het conflict. Kinderen zijn vermoord, ontvoerd en seksueel misbruikt.

  Kritieke situatie

  Door de voortdurende onveiligheid en een economische crisis die een inflatie van maar liefst 800 procent heeft veroorzaakt, heerst er nu ernstige voedselonzekerheid. In de meeste delen van het land is ondervoeding bij kinderen gestegen tot kritieke niveaus.

  Dit jaar hebben UNICEF en partners 184.000 kinderen behandeld voor ondervoeding. Dat is vijftig procent meer dan het aantal behandelingen in het afgelopen jaar.

  “We vrezen dat het lijden van kinderen niet zal stoppen, gezien de toenemende spanningen en wreedheden”, vertelt Gharagozloo-Pakkala. “De kinderen van Zuid-Soedan mogen niet langer leven onder constante angst, honger of conflict. Ze hebben vrede, verzorging en ondersteuning nodig.”

  Lees voor meer informatie het persbericht

  Gerelateerd aan dit onderwerp