Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Voor kinderen is Aleppo de hel

13 december 2016

"Nooit eerder in mijn leven zag ik zo’n dramatische situatie als wat er nu gebeurt met de kinderen in Aleppo," zegt Radoslaw Rzehak, hoofd van het UNICEF-veldkantoor in Aleppo. "Ieder kind lijdt nu enorm, velen zijn getraumatiseerd."

Jibreen vuurtje

Tienduizenden kinderen in Aleppo maken nu een van de bloedigste fases van de oorlog mee. De overheid van Syrië heeft vrijwel de hele stad in handen en het geweld, de aanhoudende bombardementen en het gebrek aan basale voorzieningen maken het leven voor kinderen in de stad tot een hel. UNICEF schat dat een half miljoen kinderen in Aleppo een vorm van psychosociale hulp nodig hebben. Zeker 100.000 kinderen hebben behoefte aan specialistische hulp.

Vreselijke verhalen

UNICEF biedt op dit moment met partners hulp op alle bereikbare plekken in de stad en in de omgeving. In West-Aleppo worden veel vluchtelingen opgevangen die het geweld in het oosten van de stad hebben weten te ontvluchten. UNICEF-medewerkers horen van kinderen vreselijke verhalen. “Sommigen zijn vijf, zes jaar oud", zegt Rzehak. "Ze zijn geboren tijdens de oorlog. Het enige dat ze kennen is geweld en bombardementen.”

Bommen zijn 'gewoon'

Uit de eerste gesprekken met psychosociale hulpverleners blijkt dat de kinderen hun basale beschermingsmechanismen aan het verliezen zijn. "Voor hen is het gewoon dat ze gebombardeerd worden, dat ze moeten vluchten, dat ze hongerig zijn, dat ze moeten schuilen in bunkers", vertelt Rzehak. Dat maakt deze kinderen nu extra kwetsbaar, omdat ze nauwelijks meer dekking zoeken tijdens een bombardement. "Voor hen is het niet gevaarlijk. Het is het dagelijks leven."

Hoe is het nu in Aleppo?
 • De Syrische regering heeft nu vrijwel heel Aleppo in handen.
 • De verwoestingen in Oost-Aleppo zijn enorm. Basisvoorzieningen, zoals scholen en ziekenhuizen, functioneren bijna niet meer. Gebouwen liggen in puin, straten zijn stil en verlaten, veel inwoners zijn gevlucht.
 • Het blijft moeilijk om toegang te krijgen tot de gebieden waar gevochten wordt of die recent in overheidshanden zijn gevallen. UNICEF-medewerkers in Aleppo werken desondanks 24 uur per dag om de bevolking te helpen.
 • Tienduizenden mensen zijn Oost-Aleppo ontvlucht en verblijven nu in andere delen van de stad. Mensen die vluchten moeten dwars door de gevechtslinies heen om veilige delen van de stad te bereiken.
 • Honderden jongens en mannen zijn na hun vlucht spoorloos verdwenen. De Verenigde Naties vrezen dat ze zijn gearresteerd, geëxecuteerd of zijn gedwongen het leger in te gaan. 
 • Er is te weinig opvangcapaciteit om alle ontheemden goed op te kunnen vangen. De opvangfaciliteiten zitten vol.
 • Dit jaar zijn scholen in Aleppo en in de rest van Syrië 84 keer aangevallen, waarbij minstens 69 kinderen omkwamen. Veel andere kinderen zijn bij de aanvallen gewond geraakt.
Wat doet UNICEF in Aleppo?

We helpen op dit moment kinderen in de bereikbare delen van Aleppo. In de stad hebben we een veldkantoor. Daarnaast zetten honderden vrijwilligers en partners van UNICEF zich in voor de kinderen in Aleppo. 

Dit doen we nu:

Verspreiden van dekens en kleding

 • De nachten in Aleppo worden steeds kouder, terwijl mensen hun huizen hebben moeten ontvluchten met niets meer dan de kleding die ze aan hadden. Kleine kinderen lopen het risico door de kou ziek te worden of zelfs te overlijden. Daarom verspreiden we tienduizenden dekens en kledingpakketten.

Zorg voor schoon water en hygiëne

 • We brengen met vrachtwagens 5 miljoen liter water per dag naar de toegankelijke delen van de stad, waardoor 300.000 mensen toegang hebben tot schoon water. We hopen dat we dit aantal binnenkort kunnen uitbreiden tot 800.000 mensen. Ook leveren we brandstof voor waterpompen, die ruim een miljoen mensen van water voorzien. We bereiden ons daarnaast voor op het herstel van het vernielde waternetwerk.
 • In opvangplekken (zoals Jibreen in West-Aleppo) delen we hygiënepakketten uit met daarin onder meer zeep.

Gezondheidszorg

 • We vaccineren duizenden jonge kinderen en moeders om de uitbraak van ziektes te voorkomen.
 • We screenen dagelijks kinderen op ondervoeding. Kinderen die ondervoed zijn, krijgen van ons een behandeling.
 • We zorgen in inmiddels bereikbare wijken als Hanano voor medische posten, waar moeders en kinderen terecht kunnen voor gezondheidszorg. Inmiddels zijn er al acht van dit soort posten in Aleppo opgezet.
 • We werken samen met het universiteitsziekenhuis in Aleppo aan de renovatie van de kinderafdeling.

Bescherming

 • Inmiddels krijgen duizenden kinderen psychosociale zorg, zodat ze beter kunnen omgaan met de gruwelijkheden die ze hebben meegemaakt.
 • De straten van Aleppo zijn bezaaid met (on)ontplofte munitie: een groot gevaar voor kinderen die op straat spelen of naar school lopen. Wij zorgen ervoor dat ze weten dat ze de munitie niet moeten oppakken of erop gaan staan.

Onderwijs

 • In Aleppo gaan de eerste noodscholen open, zodat kinderen snel weer onderwijs kunnen volgen.
 • Kinderen die niet naar school kunnen, krijgen een zelfstudiepakket zodat ze toch kunnen leren.

We brengen met vrachtwagens 5 miljoen liter water per dag naar de toegankelijke delen van de stad, waardoor 300.000 mensen toegang hebben tot schoon water. We hopen dat we dit aantal binnenkort kunnen uitbreiden tot 800.000 mensen. Ook leveren we brandstof voor waterpompen, die ruim een miljoen mensen van water voorzien. We bereiden ons daarnaast voor op het herstel van het vernielde waternetwerk.