Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

'Kinderen moeten onmiddellijk uit Aleppo worden geëvacueerd'

13 december 2016

"Ook vandaag blijft het geweld in Aleppo escaleren. Duizenden kinderen lijden in stilte onder de meedogenloze aanslagen en de wereld kijkt toe", zegt Geert Cappelaere, regionaal directeur Midden-Oosten van UNICEF. "Het wordt tijd dat de wereld zich hard maakt voor de kinderen van Aleppo en een einde maakt aan hun nachtmerrie."

Ahmed aleppo jibreen 1

"Volgens een arts in Aleppo zijn mogelijk meer dan honderd kinderen gescheiden van hun families, gevangen in een gebouw of ingesloten door vuurgevechten in Oost-Aleppo."

"We roepen alle betrokken partijen op om de onmiddellijke veilige evacuatie van kinderen toe te staan. Kinderen zonder begeleiding hebben het recht om geregistreerd te worden door een neutrale humanitaire organisatie en om herenigd te worden met hun familie, waar ze ook zijn."

"UNICEF maakt zich grote zorgen om nog onbevestigde berichten over executies van burgers, waaronder kinderen. Wij herinneren alle partijen eraan dat ze zich moeten houden aan de internationale wetten."

"UNICEF roept alle strijdende partijen op tot een onmiddellijke wapenstilstand in Aleppo en om humanitaire organisaties zonder restricties toe te laten. Burgers die Oost-Aleppo willen verlaten, moeten dat in vrede en waardig kunnen doen."

"Het team van UNICEF staat in Aleppo klaar om hulp te bieden, waaronder het faciliteren van de evacuatie van kinderen."

"De kinderen van Aleppo zijn onze verantwoordelijkheid en ze moeten nu geholpen worden. Er zijn geen excuses meer."

Ahmed (10) is vanuit Oost-Aleppo naar het westen van de stad gevlucht. Zijn ouders zijn omgekomen. Nu verblijft hij met zijn broers en zussen in een oud pakhuis in Jibreen, samen met ruim 6000 andere ontheemde inwoners van Oost-Aleppo. Ahmeds gezicht is getekend door zorgen en vermoeidheid, hij heeft eelt op zijn handen en zijn kleren zijn gescheurd. Net als veel andere kinderen in het pakhuis zoekt hij een groot deel van de dag naar brandhout om een vuurtje te stoken. Maar door de kou is dat zelfs een uitputtende bezigheid. Van UNICEF heeft hij warme kleren gekregen, dat scheelt een hoop. Tot zijn grote verrassing zijn ze bovendien precies in zijn maat.

Het was voor Rahaf (5) en haar broertje Wael (2) een helse tocht van Oost- naar West-Aleppo. Hun moeder - die gewond is aan haar been - reed urenlang met haar kinderen in haar rolstoel tot ze met een bus mee konden naar Jibreen. Net als Ahmed hebben Rahaf en Wael van UNICEF een doos vol warme winterkleding gekregen.