Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Aanpak kinderhandel in Nederland gesteund door 50 organisaties

7 december 2016

Buitenlandse minderjarige slachtoffers van mensenhandel worden in Nederland onvoldoende beschermd. Er is een nationaal actieplan nodig voor deze specifieke groep slachtoffers. Dat bepleiten vijftig Nederlandse organisaties, waaronder UNICEF Nederland, advocaten en academici in een oproep aangeboden aan de minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur.

Kinderhandel in nederland

Seksuele uitbuiting

Elke dag opnieuw worden in Nederland kinderen slachtoffer van mensenhandel. Denk aan meisjes die seksueel worden uitgebuit door hun loverboy of aan kinderen die gedwongen worden drugs te verhandelen voor een ander. In de strijd tegen deze problematiek ontwikkelde de Nederlandse overheid in 2011 een zogenoemde Rijksbrede aanpak. Een aanpak specifiek voor minderjarige, Nederlandse slachtoffers. Een aanpak die tot op de dag vandaag uitblijft voor buitenlandse minderjarige slachtoffers van mensenhandel. Zo krijgen veel van deze kinderen niet de bescherming waar ze recht op hebben.

Valse voorwendselen

“De hulpverlening komt laat op gang en wordt overschaduwd door perikelen over het wel of niet verkrijgen van een verblijfsvergunning”, vertelt kinderrechtenexpert Majorie Kaandorp. Zij deed samen met Defence for Children in 2012 onderzoek naar ‘Kinderhandel in Nederland’. Uit dit onderzoek bleek dat de grootste zorgen bestaan over de opvang en zorg aan minderjarige slachtoffers van grensoverschrijdende mensenhandel. Het gaat bijvoorbeeld om meisjes die onder valse voorwendselen uit Nigeria naar Nederland worden gehaald en hier seksueel worden uitgebuit. Of kinderen met een Roma achtergrond die in Nederland gedwongen worden te bedelen. Voor deze kinderen schiet de huidige aanpak ernstig tekort.

Tien puntenplan

Dat moet anders bepleiten vijftig organisaties. Het nationaal actieplan moet in ieder geval aan tien punten voldoen. De belangrijkste zijn:

  • een verblijfsregeling specifiek gericht op deze groep kwetsbare kinderen

  • een opvang waar cultuur- en kindvriendelijk wordt gewerkt

  • een opsporing die specifiek werk maakt van de verklaringen en aangiften van deze groep

Download de oplegger betere bescherming minderjarige slachtoffers mensenhandel
Download de oproep betere bescherming minderjarige slachtoffers mensenhandel
Bekijk hier het persbericht over de oproep
Download het onderzoek ‘Kinderhandel in Nederland’

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur

“Kinderhandel is een complex onderwerp dat in ons toekomstig beleid al onze aandacht verdient”

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur
“Er moet een aanpak komen waarin we de veiligheid van alle slachtoffers kunnen garanderen", zei de Minister.Kinderrechtendeskundige Majorie Kaandorp (tweede van links) overhandigde namens UNICEF Nederland de oproep.

“Er moet een aanpak komen waarin we de veiligheid van alle slachtoffers kunnen garanderen", zei de Minister.

Kinderrechtendeskundige Majorie Kaandorp (tweede van links) overhandigde namens UNICEF Nederland de oproep.

“Er moet een aanpak komen waarin we de veiligheid van alle slachtoffers kunnen garanderen", zei de Minister.

Kinderrechtendeskundige Majorie Kaandorp (tweede van links) overhandigde namens UNICEF Nederland de oproep.

Gerelateerd aan dit onderwerp