Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Iedere 2 minuten tiener geïnfecteerd met hiv

1 december 2016

Elke twee minuten wordt een tiener, hoogstwaarschijnlijk een meisje, geïnfecteerd met hiv. Het aantal jongeren dat geïnfecteerd is met hiv zal stijgen van de huidige 250.000 naar 400.000 per jaar in 2030. De zorgwekkende cijfers komen van een nieuw rapport dat UNICEF op Wereld Aids dag uitbrengt, ‘For Every Child: End AIDS’.

Wereldaidsdag logezo malawi voor fb2

Aids blijft een van de grootste doodsoorzaken onder tieners. In 2015 alleen al kwamen 41.000 tieners om door de ziekte. Wereldwijd leven er bijna 2 miljoen tieners met hiv. In Sub-Sahara Afrika, lopen meisjes meer risico dan jongens, drie op de vier nieuwe infecties vindt plaats onder meisjes.

Jongens in de Filipijnen praten met elkaar over hiv/aids. Jongeren krijgen voorlichting van jongeren zelf die leven met hiv.

Jongens in de Filipijnen praten met elkaar over hiv/aids. Jongeren krijgen voorlichting van jongeren zelf die leven met hiv.

Jongens in de Filipijnen praten met elkaar over hiv/aids. Jongeren krijgen voorlichting van jongeren zelf die leven met hiv.

“Aids is met name dodelijk voor jongeren, omdat zij minder goed in beeld zijn van behandelaars en minder trouw hun medicijnen slikken dan jonge kinderen. Ze leven onregelmatiger, gaan op enig moment uit huis en zijn seksueel actief”, vertelt Jolijn van Haaren, hiv/aids-deskundige bij UNICEF Nederland. Jongeren vallen eigenlijk tussen wal en schip. Ze zijn de kinderarts ontgroeid en de artsen die volwassenen met hiv behandelen weten zich vaak geen raad met tieners. Ook de afstand naar een kliniek of een arts toe spelen een rol. En het stigma, jongeren willen er niet gezien worden.”

De acht maanden oude Rahim bezoekt samen met zijn moeder, die leeft met hiv, een kliniek in Malawi. Omdat de moeder van Rahim vroeg in de zwangerschap is gestart met medicijnen kon een hiv-infectie bij hem worden voorkomen.

De acht maanden oude Rahim bezoekt samen met zijn moeder, die leeft met hiv, een kliniek in Malawi. Omdat de moeder van Rahim vroeg in de zwangerschap is gestart met medicijnen kon een hiv-infectie bij hem worden voorkomen.

De acht maanden oude Rahim bezoekt samen met zijn moeder, die leeft met hiv, een kliniek in Malawi. Omdat de moeder van Rahim vroeg in de zwangerschap is gestart met medicijnen kon een hiv-infectie bij hem worden voorkomen.

Hiv en baby’s

Gelukkig is er ook veel vooruitgang geboekt in het voorkomen van hiv. Vooral bij baby’s door op grote schaal zwangere vrouwen te testen en medicijnen te geven. Zo zijn er de afgelopen 15 jaar 1,6 miljoen hiv-infecties bij baby’s voorkomen.

De blije Tecla is zes maanden oud op de foto. Haar moeder leeft met hiv en dankzij UNICEF en haar partner PASADA werd een hiv-infectie bij Tecla voorkomen.

De blije Tecla is zes maanden oud op de foto. Haar moeder leeft met hiv en dankzij UNICEF en haar partner PASADA werd een hiv-infectie bij Tecla voorkomen.

De blije Tecla is zes maanden oud op de foto. Haar moeder leeft met hiv en dankzij UNICEF en haar partner PASADA werd een hiv-infectie bij Tecla voorkomen.

Drone met hiv-testen

Jonge kinderen met hiv lopen het meeste risico om te overlijden aan de gevolgen van aids. Vergeleken met andere leeftijdsgroepen, wordt het virus bij de allerjongsten te laat ontdekt en behandeld. Slechts de helft van de baby’s met een hiv-positieve moeder krijgt binnen de eerste twee maanden een hiv-test. In Sub-Sahara Afrika begint de hiv behandeling voor deze kinderen gemiddeld pas op vierjarige leeftijd. Dat is veel te laat. Om tijd te winnen in het testproces bij pasgeboren baby’s is UNICEF in Malawi een pilot gestart met de inzet van een drone. De testen worden met een drone, die een gezondheidswerker met zijn mobiele telefoon bestuurt, naar het lab gestuurd.

Dit doet UNICEF

  • De kwetsbaarheden van tieners centraal stellen in hiv-preventie. Dat is een combinatie van seksuele educatie, zogenoemde PrEP middelen (PrEP zorgt ervoor dat hiv niet in het afweersysteem kan binnendringen) en ook kinderbijslag.
  • Genderdiscriminatie tegengaan en seksueel geweld tegen meisjes een halt toe roepen.  
  • Stigmatisering van tieners met hiv aanpakken.
  • Medische zorg toegankelijker maken voor tieners met hiv.

Gerelateerd aan dit onderwerp