Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Het ondergrondse Land voor Kinderen

29 november 2016

Het aantal kinderen in Syrië dat onder belegering leeft is in minder dan een jaar tijd verdubbeld. Bijna 500.000 kinderen wonen in zestien belegerde gebieden in het land, bijna volledig afgesneden van humanitaire hulp en basisvoorzieningen. Bij gebrek aan veilige ruimtes spelen kinderen in kelders.

440x300 1

Sommige gemeenschappen in Syrië ontvangen al twee jaar weinig tot geen hulp. In het oosten van Aleppo leven naar schatting alleen al 100.000 kinderen in belegerde gebieden. Bij gebrek aan veilige ruimtes zijn ziekenhuizen, scholen en zelfs speeltuinen ingericht in kelders.

'Land of Childhood' 

In één belegerd gebied bouwde een groep vrijwilligers een speeltuin en een park in een reeks aan elkaar gekoppelde kelders. Elke dag komen er gemiddeld tweehonderd kinderen. In een ander gebied biedt een ondergrondse school vijftig meisjes de kans om onderwijs te blijven volgen zodat ze kunnen blijven leren.

In de ondergrondse school kunnen kinderen veilig naar school. 

In de ondergrondse school kunnen kinderen veilig naar school. 

In de ondergrondse school kunnen kinderen veilig naar school. 

"Ik heb bijna alle speeltoestellen al geprobeerd", vertelt Massa (7) dromerig. "Ik was ook niet bang voor aanvallen, m'n papa had verteld dat we in een kelder zitten en dat het daarom niet gevaarlijk is."

"Ik heb bijna alle speeltoestellen al geprobeerd", vertelt Massa (7) dromerig. "Ik was ook niet bang voor aanvallen, m'n papa had verteld dat we in een kelder zitten en dat het daarom niet gevaarlijk is."

"Ik heb bijna alle speeltoestellen al geprobeerd", vertelt Massa (7) dromerig. "Ik was ook niet bang voor aanvallen, m'n papa had verteld dat we in een kelder zitten en dat het daarom niet gevaarlijk is."

Eindeloze nachtmerrie

"Voor miljoenen mensen in Syrië is het leven uitgegroeid tot een eindeloze nachtmerrie, in het bijzonder voor de honderdduizenden kinderen die in belegerde gebieden wonen. Kinderen worden gedood of raken gewond. Velen zijn te bang om naar school te gaan of zelfs om te spelen. Er is te weinig voedsel en er zijn nauwelijks medicijnen beschikbaar", zegt Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal.

Het conflict in Syrië duurt al bijna zes jaar. UNICEF hernieuwt haar oproep aan alle partijen om de belegeringen in heel Syrië te stoppen en om onmiddellijke, onvoorwaardelijke humanitaire toegang tot alle gebieden in het land te bieden.

Gerelateerd aan dit onderwerp