Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Verschrikkelijke week voor kinderen in Syrië

22 november 2016

"Het was een verschrikkelijke week voor kinderen in Syrië. Ze leven en sterven tijdens de meedogenloze bombardementen op scholen, ziekenhuizen en woningen", zegt Geert Cappelaere, regionaal directeur van UNICEF in het Midden-Oosten.

Kinderen lopen tijdens het spelen, op school of tijdens een behandeling in het ziekenhuis grote risico's door het oorlogsgeweld waarin ze zelf geen rol spelen. "Een voltreffer op de al-Qarma basisschool in Oost-Ghouta vlakbij Damascus doodde een meisje en veroorzaakte 15 gewonden", vertelt Cappelaere, "de tienjarigen zaten tijdens de aanval in een wiskundeles."

Syrie winter

Boter op het hoofd

UNICEF roept alle betrokkenen bij het conflict op om te stoppen met het bombarderen van deze burgerdoelen en om ongehinderde toegang te geven tot de bevolking in nood. "Alle betrokkenen - en dan echt iedereen - heeft boter op het hoofd als het gaat over het tegengaan van schade voor de kinderen in dit conflict", zegt Cappelaere. "Er zijn weinig woorden over waarmee we onze verontwaardiging kunnen uiten. We vragen ons af of de verantwoordelijken wél de woorden kunnen vinden om een verklaring te geven voor de aanvallen op kinderen."

De Wereldgezondheidsorganisatie bevestigde deze week dat de medische voorzieningen in Oost-Aleppo teruggebracht zijn tot het absolute minimum. Dat heeft grote gevolgen voor kinderen en de gezinnen die in dit gebied wonen. Er is nog nauwelijks medische zorg aanwezig. "Dit is extra zorgelijk nu de winter er aankomt", vertelt UNICEF-woordvoerder Toby Fricker vanuit Syrië. "Voor al die mensen die leven onder steeds erbarmelijker omstandigheden zal de winter ongelooflijk hard zijn. Het is cruciaal dat ze de medische zorg krijgen die zo hard nodig is."

Ali (9 maanden) woont in Aleppo. Hij is ondervoed doordat er in de stad amper eten te krijgen is.

Ali (9 maanden) woont in Aleppo. Hij is ondervoed doordat er in de stad amper eten te krijgen is.

Ali (9 maanden) woont in Aleppo. Hij is ondervoed doordat er in de stad amper eten te krijgen is.

1 miljoen mensen in belegerde gebieden

Naast de 275.000 burgers die leven in Oost-Aleppo, wonen ook veel andere inwoners van Syrië in belegerde gebieden. Stephen O'Brien - de noodhulpcoördinator van de VN - maakte deze week bekend dat hun aantal is toegenomen tot ongeveer 1 miljoen mensen. We blijven pleiten voor ongehinderde toegang tot de bevolking in belegerde gebieden waar de situatie vaak schrijnend is.

In 2016 bereikte UNICEF 236.126 mensen in belegerde delen van Syrië. Waar de veiligheid en lokale omstandigheden het toelaten, brengt UNICEF samen met partnerorganisaties via konvooien hen hulpgoederen. Het gaat bijvoorbeeld om medische voorzieningen, babyvoeding, leermaterialen en andere basisbehoeften.

Plat gebombardeerde gebouwen in Aleppo

Plat gebombardeerde gebouwen in Aleppo

Plat gebombardeerde gebouwen in Aleppo

Hulpplan voor Aleppo

Samen met partners en de andere VN-organisaties is een plan voorbereid om de belegerde bevolking in Aleppo zo snel mogelijk van hulp te voorzien als de situatie veilig is en er een staakt-het-vuren tot stand komt. Noodhulpgoederen staan klaar in opslaglocaties in de omgeving om direct hulp te kunnen verlenen.

In Syrië en in de omliggende landen wil UNICEF komende winter 2,5 miljoen kinderen helpen om warm te blijven en te overleven. Alleen al in Syrië zelf zal UNICEF de komende weken 740.000 kinderen voorzien van warme kleding en dekens.

Het onderwijsprogramma van UNICEF in Syrië en omliggende landen bereikt miljoenen kinderen. Zij hebben perspectief en toekomst nodig in een oorlog die hun leven nu al zes jaar bepaalt.

Syrische kinderen wacht alweer een koude oorlogswinter. Sommigen maken hem al voor de zesde keer mee.

Syrische kinderen wacht alweer een koude oorlogswinter. Sommigen maken hem al voor de zesde keer mee.

Syrische kinderen wacht alweer een koude oorlogswinter. Sommigen maken hem al voor de zesde keer mee.

Gerelateerd aan dit onderwerp