Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Meer dan 200 schrijvers wereldwijd schrijven een Tiny Story

15 november 2016

Op zondag 20 november wordt wereldwijd de Dag van de Rechten van het Kind gevierd. Hiervoor vroegen we schrijvers van over de hele wereld om onder het thema 'wat ik wens voor ieder kind' een 'tiny story' te schrijven. Meer dan 200 schrijvers gingen de uitdaging aan. 

Farah pullquote

Wij verzamelden de Tiny Stories van Nederlandse schrijvers.

Tiny Stories

Als kind droomde ik dat ik in een luchtballon onder water reisde over de bodem van de zee. Kort daarvoor had ik voor het eerst een luchtballon gezien. Het was een zachte zomeravond, ik was bijna vier. Ik vertelde mijn moeder wat ik gedroomd had. Ze zei niet dat het maar een droom was. Ze zei: "Wat je droomt, gebeurt ook echt. Alleen ben jij de enige die dat weet." - Thomas Verbogt

Er zijn kinderen die de deur niet uit hoeven om dagelijks te maken te krijgen met geweld en angst. Zij zijn thuis niet veilig, bij hun eigen papa en mama. Het  lijkt zo vanzelfsprekend dat ouders liefdevol voor hun kinderen zorgen. Zó vanzelfsprekend dat we er blindelings op vertrouwen dat het achter alle voordeuren in onze omgeving wel goed zit. We zouden beter moeten weten en beter moeten opletten. - Renate Dorrestein

Lief Kind, grote mensen weten precies wat goed voor jou is. Alles waar jij recht op hebt, hebben zij keurig vastgelegd in een verdrag. Het vervelende is alleen dat grote mensen vaak vergeten wat ze kinderen hebben beloofd. Ze zeggen: "Zo, dat ligt vast. Daar zullen de kinderen van de wereld blij mee zijn". En daarna gaan ze weer iets anders beloven en vastleggen. Lief Kind, vergeet niet dat jij die grote mensen altijd kunt houden aan wat ze hebben beloofd en vastgelegd. Daar heb jij récht op. - Paul van Vliet  

Tijdens de laatste gaap van september staat het hoge scherm nog eenmaal aan het einde van het veld.
De naderende nacht begint speelgoed te verduisteren. Ouders roepen hun kinderen naar de auto's, het is tijd om te gaan zitten.
Onrustige knieën krijgen dekens, borden met dampend eten.
Bambi.
Wonderlijk hoe ze nooit lijken te luisteren en nu wel, hoe ze altijd lijken te dromen en nu ook. - Gustaaf Peek

Ik wens kinderen drie dingen toe: verzorging, veiligheid en vrijheid.
Verzorging, zodat ze gezond en gekoesterd kunnen opgroeien. Veiligheid, zodat ze onbeschadigd en met vertrouwen in zichzelf en hun omgeving groot kunnen worden. En vrijheid om hun weg te zoeken, hun fouten te maken en hun individuele vorm van succes te ontdekken. Zodat ze uiteindelijk allemaal, ieder op zijn eigen unieke manier, weer het hunne bij kunnen dragen aan de bijzondere plek die onze wereld is. - Annejet van der Zijl

Deel de verhalen die jou inspireren, of doe mee en schrijf je eigen 'tiny story' op facebook met #vooriederkind

Bekijk hier alle internationale bijdrages

Bekijk hier het bladerboekje

De Nederlandse auteurs

Thomas Verbogt (1952) debuteerde in 1981 met de verhalenbundel De feestavond. Sindsdien schreef hij vele romans, verhalenbundels en toneelstukken. Hij heeft een dagelijkse column in De Gelderlander. Verbogt wordt vooral geprezen om zijn melancholieke en lichte toon en zijn filmische manier van vertellen.   

Renate Dorrestein is schrijver en journaliste. Het werk van Dorrestein wordt nationaal en internationaal bejubeld. Ze ontving vele prijzen en nominaties. In 1993 ontving ze de Annie Romeinprijs voor haar hele werk.

Paul van Vliet is schrijver, zanger, speler, ondernemer en sinds 1992 ook ambassadeur van UNICEF Nederland. Voor zijn werk ontving hij verschillende (koninklijke) onderscheidingen prijzen, waaronder de Blijvend Applaus Prijs in 2010 voor zijn gehele oeuvre en de Groenman taalprijs in 2013.

Gustaaf Peek is schrijver en redacteur van het literair tijdschrift De Revisor. Hij woont en werkt in Amsterdam. Peek's vierde roman Godin, held verscheen in oktober 2014 en werd begin 2015 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.

Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen literaire non-fictieschrijvers van ons land. Haar werk is bekroond met diverse prijzen. Zelf ontving ze de prestigieuze Gouden Ganzenveer voor haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord.