Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Longontsteking en diarree grootste ‘killers’ onder kinderen

11 november 2016

Door longontsteking en diarree komen jaarlijks 1,4 miljoen kinderen om het leven. Dit blijkt uit het net verschenen UNICEF rapport 'One is Too Many: Ending Child Deaths from Pneumonia and Diarrhoea'. Dit sterftecijfer is zorgwekkend hoog, zeker omdat het ziektes betreft die goed te voorkomen zijn. 

Wat zijn de oorzaken?

"Er is een duidelijk verband tussen luchtvervuiling door klimaatverandering en de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. De luchtvervuiling veroorzaakt longontsteking en andere luchtweginfecties," zegt UNICEF-directeur Fatoumata Ndiaye. 

"Ook Nederland heeft een verantwoordelijkheid voor kinderen als gesproken wordt over klimaatverandering", zegt Sabine de Jong van UNICEF Nederland. "Het budget voor ontwikkelingshulp neemt met miljoenen af, terwijl er nu juist zo hard hulp nodig is voor een schone leefomgeving en gezondheidszorg voor kinderen."

1 kinderleven per 35 seconden

Vooral longontsteking is een grote boosdoener voor kinderen onder de vijf jaar. De ziekte nam in 2015 het leven van bijna één miljoen kinderen, dat is ongeveer één kind per 35 seconden. In totaal is dat meer dan malaria, tuberculose, mazelen en AIDS samen. Ongeveer de helft van alle longontsteking gerelateerde kindersterfte is verbonden met luchtvervuiling.

Ook diarree kan in veel gevallen gelinkt worden aan klimaatverandering. De afgenomen hoeveelheid schoon drinkwater heeft als gevolg dat kinderen een grotere kans hebben op diarreeziekten en riskeren een verminderde fysieke en cognitieve groei. Sinds het jaar 2000 zijn bijna 34 miljoen kinderen om het leven gekomen door longontsteking en diarree. Als er niet geïnvesteerd wordt in belangrijker preventie- en behandelingsmaatregelen, verwacht UNICEF dat er tussen nu en 2030 nog 24 miljoen kinderen om het leven komen door longontsteking en diarree.

Oplossingen

Er zijn effectieve en relatief goedkope methodes om deze ziektes tegen te gaan. Voorbeelden daarvan zijn:

• vaccinatie;

• borstvoeding;

• basis gezondheidszorg;

• en het verminderen van luchtvervuiling in huis. 

"Deze ziektes hebben een disproportioneel aandeel in de hoeveelheid kindersterfte en zijn relatief goedkoop om te behandelen. Ze krijgen echter maar een fractie van de wereld gezondheid investeringen en dat is volkomen onlogisch," zegt Ndiaye.

Meer financieren in algemene gezondheidszorg

De COP22 is de naam van de VN-conferentie waar wereldleiders spreken over klimaatverandering. De conferentie vindt dit jaar plaats van 7 tot 18 november in Marrakech. "Wereldleiders kunnen tijdens de COP22 kinderlevens redden door afspraken te maken die de luchtvervuiling moeten verminderen en door mee te doen met investeringen in preventie en gezondheidszorg.", aldus Ndiaye.

UNICEF raadt wereldleiders aan om meer te financieren in de algemene gezondheidszorg voor kinderen en ook voor middelen die gericht zijn op groepen kinderen die kwetsbaar zijn voor longontsteking en diarree.

Belangrijke punten uit het UNICEF-rapport

'One is Too Many: Ending Child Deaths from Pneumonia and Diarrhoea'

  • Ongeveer 80% van de kindersterfte is gelinkt aan longontsteking;

  • 70% van de kindersterfte in de 1e twee levensjaren van kinderen is gelinkt aan diarree;

  • 90% van deze kindersterfte gebeurt in de laag- en lagere-middeninkomenslanden; 

  • Dit terwijl hier 62% van de wereldbevolking onder de 5 jaar leeft.