Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Mazelen wereldwijd verslaan. Het is mogelijk

10 november 2016

Het aantal kinderen dat jaarlijks aan mazelen sterft, is de afgelopen vijftien jaar met 79 procent afgenomen. Ondanks deze positieve cijfers, sterven er wereldwijd nog steeds bijna vierhonderd kinderen per dag aan de ziekte. 

440x300measles

Voorkomen

"We hebben alle middelen en kennis om van deze ziekte geschiedenis te maken, maar de politieke wilskracht om ieder kind tegen de ziekte te beschermen ontbreekt. Hierdoor zullen er kinderen blijven sterven door een ziekte die op een makkelijke en goedkope manier te voorkomen is." zegt Robin Nandy, hoofd vaccinaties bij UNICEF. "Mazelen is een erg besmettelijk virus. Het verspreidt zich door direct contact en door de lucht. Het is één van de grootste oorzaken van kindersterfte wereldwijd en met twee doseringen van een effectief en veilig vaccin kan het al voorkomen worden."

De feiten en cijfers

  • De afgelopen 15 jaar zijn er 20,3 miljoen jonge levens gered door grootschalige vaccinatiecampagnes,
  • Vooruitgang is ongelijk verdeeld. In 2015 liepen 20 miljoen kinderen hun vaccin mis en stierven er ongeveer 134.000 kinderen aan de ziekte. 
  • De helft van de ongevaccineerde kinderen én 75% van de kindersterfte vond plaats in Kongo, Ethiopië, India, Indonesië, Nigeria en Pakistan. 
  • Vorig jaar was er nog een uitbraak van mazelen in Egypte, Ethiopië, Kirgizstan, Mongolië en zelfs in buurland Duitsland. 
  • In Duitsland en Mongolië werden ook oudere mensen ziek.
  • Dit jaar zijn Noord-, Midden- en Zuid-Amerika vrij van mazelen verklaard.
    Het elimineren van de ziekte is mogelijk.
Ethiopië - Liyu (4) kruipt haar moeder nog maar eens stevig aan tijdens de vervelende prik.

Ethiopië - Liyu (4) kruipt haar moeder nog maar eens stevig aan tijdens de vervelende prik.

Ethiopië - Liyu (4) kruipt haar moeder nog maar eens stevig aan tijdens de vervelende prik.

In april dit jaar vond er grootschalige vaccinatiecampagne plaats in Ethiopië. Hierbij werden zo'n 25 miljoen kinderen tussen de 6 maanden en 15 jaar gevaccineerd in een week.

*De kinderen van de foto's komen niet voor in het artikel.

Een flacon levensreddend vaccin tegen mazelen.

Een flacon levensreddend vaccin tegen mazelen.

Een flacon levensreddend vaccin tegen mazelen.

En nu?

Wat ons nu te doen staat, is het stoppen van mazelen in de rest van de wereld en dat begint met vaccineren. Het uitbreken van mazelen komt door het ontbreken van routine immunisaties en vaccinatie campagnes. "Om deze dodelijke kinderziekte te stoppen, hebben we sterkte toewijding nodig van landen en partners om het aantal routinematige immunisaties te vergroten en om controle- en inspectiesystemen effectiever te maken," zegt Dr. Seth Berkley, CEO van Gavi, the Vaccine Allience.

Het Global Vaccine Action Plan

Het wereldwijde doel van dit plan was om mazelen tussen 2012 en 2015 geheel te elimineren in ten minste 4 van de 6 werelddelen. Directeur van CDC, dr. Rebecca Martin: "De wereld heeft dit doel niet behaald, maar net als in Amerika kunnen we mazelen ook in de rest van de wereld uitroeien. Een Afrikaans gezegde luidt: 'Je hebt een dorp nodig om een kind op te laten groeien'. Dit lokale en globale dorp is ook nodig om kinderen van mazelen te beschermen. We kunnen mazelen elimineren, maar iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Het rapport van dit jaar laat zien dat de regionale eliminatie doelstellingen van WHO in 2015 niet behaald zijn, omdat niet elk kind bereikt kon worden."

Deze jongen houdt stoer z'n mouw omhoog terwijl hij gevaccineerd wordt door een zuster.

Deze jongen houdt stoer z'n mouw omhoog terwijl hij gevaccineerd wordt door een zuster.

Deze jongen houdt stoer z'n mouw omhoog terwijl hij gevaccineerd wordt door een zuster.