Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Constante aanpassing nodig bij Operatie Mosul

7 november 2016

Sinds 17 oktober, het begin van de operatie om de stad Mosul te heroveren, zijn zo'n 20.700 mensen ontheemd geraakt. Onder hen zijn circa 9700 kinderen die dringend hulp nodig hebben. UNICEF past haar hulp voortdurend aan als de situatie zich ontwikkelt.

"Ik heb moeders en kinderen ontmoet die zo opgelucht waren dat ze nog leefden nadat ze zijn gevlucht; het was overduidelijk dat ze heel veel hebben meegemaakt", zo vertelt Pernille Ironside, het hoofd veldoperaties van UNICEF Irak. "Veel van de nieuwkomers in het centrum arriveerde onder het stof, uitgeput en in onzekerheid over wat hen te wachten stond. Sommigen liepen op blote voeten."

Eerstehulpstappen

Bij aankomst ontvangen de families schoon drinkwater en eten. Een door UNICEF ondersteund team van de lokale overheid zorgt ervoor dat kinderen tussen de zes maanden en vijftien jaar oud onmiddellijk worden ingeënt tegen polio en mazelen. "Voor veel van deze kinderen was het de eerste keer dat ze werden gevaccineerd", vertelt Ironside. "Je merkt aan de ouders dat ze erg graag willen dat hun kinderen op deze manier beschermd worden tegen besmettelijke ziektes." De families brengen maximaal een halve dag door in dit screeningscentrum, vervolgens kunnen ze naar een noodkamp waar ze onderdak krijgen toegewezen.

In de noodkampen zorgt UNICEF voor water, douches en latrines. De kinderen worden onderzocht op ondervoeding. Wanneer ondervoeding wordt geconstateerd, worden de kinderen daarvoor behandeld. Daarnaast ondersteunt UNICEF mobiele teams die kinderen psychologische hulp bieden. "Er komt een psychosociaal werker langs waar de kinderen en gezinsleden hun verhaal kunnen doen", vertelt Ironside. "De kinderen hebben de afgelopen jaren en tijdens hun vlucht vaak vreselijke dingen meegemaakt. Als er specialistische hulp nodig is, dan kunnen we die bieden."

Vaccinaties

Kindvriendelijke ruimtes

Aanpassen van hulp

Stabiliteit en ontspanning zijn cruciaal voor deze kinderen om in de kampen hun plek te vinden. UNICEF bouwt noodscholen en organiseert recreatieactiviteiten voor de kinderen. Hoewel veel mensen zijn gevlucht naar de kampen, hebben anderen ervoor gekozen om in de recent teruggenomen dorpen te blijven. UNICEF past haar werkwijze nu aan om ook deze mensen in nood te kunnen bereiken. In oktober zorgde UNICEF voor meer dan 1500 families in twee heroverde gemeenschappen voor flessen water en hygiënemiddelen. Ook werden de kinderen in deze dorpen gevaccineerd tegen polio. "De omstandigheden voor deze kinderen en hun families zijn schrijnend", vertelt Ironside. "Ze hebben behoefte aan basisvoorzieningen zoals schoon water. Wij helpen waar mogelijk."

Twitter/@UNICEFiraq

Eén voor Kinderen

Afgelopen vrijdag vroeg UNICEF Nederland samen met Edukans, Het Liliane Fonds, Het Vergeten Kind en mediapartner AVROTROS in het tv-programma 'Maestro Eén voor Kinderen' op NPO 1 aandacht voor kwetsbare kinderen. Met de opbrengst van deze uitzending wordt ook de noodhulp van UNICEF ondersteund voor de kinderen die in Irak op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Kijk de uitzending hier terug.