Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

300 miljoen kinderen slachtoffer van luchtvervuiling

31 oktober 2016

Eén op de zeven kinderen in de wereld, in totaal 300 miljoen kinderen, woont in een gebied met giftige lucht. Per jaar sterven 600.000 kinderen door luchtvervuiling, en het bedreigt de levens en toekomst van miljoenen meer. Dat blijkt uit een nieuw UNICEF-rapport.

"Kinderen spelen vaak rondom hun moeder als die binnen aan het koken is op een hout- of kolenkachel. Zo ademen ze de giftige dampen in die zo schadelijk voor ze zijn", aldus Sabine de Jong van UNICEF Nederland. "Kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen voor schade door luchtvervuiling omdat hun longen, hersenen en immuunsystemen nog moeten ontwikkelen. en ademen sneller. Ze krijgen relatief meer lucht binnen. De allerarmsten, met vaak al een slechtere gezondheid en beperktere toegang tot gezondheidsfaciliteiten, zijn het meest vatbaar voor luchtvervuilingsgerelateerde ziekten. Eén op de tien sterfgevallen van kinderen jongeren dan 10 jaar wordt hierdoor veroorzaakt", legt De Jong uit."

Satellietbeelden

Al deze gegevens blijken uit het nieuwe UNICEF rapport 'Clear the Air for Children'. Voor het eerst worden door UNICEF satellietbeelden gebruikt om te laten zien hoeveel kinderen blootgesteld worden aan vervuiling die de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie ver te boven gaat, en waar deze kinderen wonen. 

De satellietbeelden laten zien dat ongeveer 2 miljard kinderen in gebieden leven waar luchtvervuiling, bijvoorbeeld veroorzaakt door uitlaatgassen van auto's, gebruik van andere fossiele brandstoffen en vuilverbranding, de minimumrichtlijnen van de WHO overstijgen. Zuid-Azië heeft met 620 miljoen het grootste aantal kinderen dat in dergelijke ongezonde gebieden leeft, in Afrika zijn het er 520 miljoen. Oost-Azië komt op de derde plek met 450 miljoen kinderen.

Binnen en buiten

Het onderzoek laat ook de schade zien door luchtvervuiling binnenshuis. Deze wordt onder meer veroorzaakt door het gebruik van kolen of hout als brandstof. Dit schaadt vooral kinderen in arme plattelandsgebieden. De totale luchtvervuiling binnen- en buitenshuis is direct gelinkt aan longontsteking en andere ademhalingsproblemen, die samen verantwoordelijk zijn voor 1 op de 10 sterfgevallen van kinderen onder de tien jaar. Luchtvervuiling is daarmee een van de grootste gevaren voor de gezondheid van kinderen. Vervuiling beschadigt niet alleen longen die nog moeten ontwikkelen, het kan ook schade toebrengen aan de hersenen.