Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Bescherm achtergebleven kinderen in het Calais kamp

27 oktober 2016

UNICEF maakt zich grote zorgen over de kinderen die afgelopen nacht noodgedwongen buiten moesten slapen in het vluchtelingenkamp bij Calais dat deze week is ontmanteld. 

Ontruiming

Berichten in de media over kinderen in het kamp die worden afgevoerd door de politie omdat ze geen registratiebandje dragen, zijn ronduit schokkend. De Britse en Franse regeringen hebben toegezegd dat de kinderen zouden worden beschermd tijdens de ontruiming en ontmanteling van het kamp. Maar nu is de situatie in Calais voor sommige kinderen juist gevaarlijker dan ooit.

Jongen Ballonklein

Mensenhandelaren

Gisteren waren in het vluchtelingenkamp lange rijen voor registratie. Tientallen kinderen lukte het echter niet om zich te registreren en een officieel registratiebandje van de autoriteiten te bemachtigen voordat de registratie sloot. Zonder deze registratie zijn kinderen juist extra kwetsbaar voor mensenhandelaren en mensensmokkelaars. Daarbij lopen ze zonder voedsel, onderdak en welke vorm van opvang dan ook, groot gevaar.

Oproep

UNICEF dringt er bij de autoriteiten nogmaals op aan dat de bescherming van alle kinderen vanaf nu wordt gegarandeerd en hun belang voorop staat. Na zoveel vooruitgang te hebben geboekt om hen in veiligheid te brengen, zou het onacceptabel zijn als deze kinderen nu aan hun lot worden overgelaten.

Jongens In De Nachtklein
Tandarts In De Jungleklein
Een Syrische jongen wordt in juni dit jaar in de 'jungle van Calais' geholpen aan zijn kiespijn in een geimproviseerde kliniek.

Jongens Vuurtjeklein

De 11-jarige Iyad (links) uit Syrië verbleef in februari 2016 -toen deze foto werd genomen- al bijna zes maanden in het opvangkamp bij Calais. Hij reisde alleen naar het vluchtelingenkamp en ontmoette daar zijn broer weer die hij tijdens zijn vluchtreis was kwijtgeraakt. Iyad wilde naar Engeland reizen waar een oom van hem woont.  

  • Lees hier een Nederlandse samenvatting van het UNICEF rapport over alleenreizende minderjarige vreemdelingen: 'NI SAINS, NI SAUFS, Enquête sur les enfants non accompagnés dans le Nord de France'

Wat wij doen

  • UNICEF UK voerde succesvol campagne voor het herenigen van kinderen met familie in het Verenigd Koninkrijk.
  • UNICEF France pleit voor onder meer aparte opvangplaatsen voor alleenreizende mindjarige vreemdelingen in Frankrijk.
  • UNICEF deed onderzoek naar de toestand van kinderen en jongeren die zonder begeleiding in de Noord-Franse kampen leven.