Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

145 kinderen vrijgelaten door gewapende groepen in Zuid-Soedan

26 oktober 2016

Er zijn vandaag 145 kinderen vrijgelaten door gewapende groepen in Zuid-Soedan. Dit is de op één na grootste vrijlating van kinderen sinds 2015. 

Nog 16.000 kinderen 

"We hopen dat de vrijlating van vandaag gevolgd zal worden door vele andere. Op die manier willen wij de 16.000 kinderen die nu nog worden vastgehouden, herenigen met hun families," aldus Mahimbo Mdoe, directeur van UNICEF in Zuid-Sudan.

Reïntegratie

De kindsoldaten hebben hun wapens ingeleverd en kregen gewone kleren. De kinderen zijn geregistreerd voor een re-integratieprogramma en medisch onderzocht. De komende maanden zullen alle kinderen psychosociale ondersteuning krijgen. Ze verblijven in een tijdelijk zorgcentrum tot hun families zijn gevonden. Na hereniging ontvangt de familie van de kinderen een voedselpakket voor de komende drie maanden. Tijdens het hele re-integratieproces krijgen de families ook vee om het huishoudinkomen te ondersteunen.

440X300 Ssudan

Dringende oproep

"Met de voortdurende gevechten in het land, ontvangt UNICEF continu meldingen over het rekruteren van kinderen in verschillende regio's in Zuid-Sudan. We dringen er bij alle partijen op aan om het internationaal recht te respecteren, geen kinderen meer te rekruteren en alle kindsoldaten vrij te laten", aldus Mdoe. Ongeveer 16.000 kinderen zijn sinds de nasleep van de gevechten, die zijn begonnen in december 2013, gerekruteerd door gewapende groepen. Er wordt geschat dat sinds het begin van 2016 achthonderd kinderen zijn gerekruteerd.

 

 

330X200 Ssudan

Bol (niet zijn echte naam) - 14, werd eerder dit jaar vrijgelaten. UNICEF steunde de hereniging met zijn familie en biedt hem nu psychosociale en medische zorg. 

330X200 Ssudan1

Gatluak (niet zijn echte naam) -15, werd recentelijk vrijgelaten uit een gewapende groep. 'Ik wil graag leren en ik ben blij dat ik uit het leger ben, en naar school kan.' Mede door UNICEF is Gatluak herenigd met zijn oom en tante en volgt hij nu basisonderwijs.  

*De geplaatste foto's zijn genomen in augustus 2016 - de jongeren op deze foto's komen niet in het tekstbericht terug. 

Gerelateerd aan dit onderwerp