Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

In Syrië riskeren kinderen hun leven als ze naar school gaan

24 oktober 2016

Met de start van het schooljaar in Syrië gaan 1,7 miljoen kinderen niet naar school en lopen 1,3 miljoen kinderen risico te stoppen met school, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Er zijn meer investeringen nodig, zodat elk kind in Syrië naar school kan.

Sinds het begin van de oorlog in 2011 waren er meer dan vierduizend aanvallen op scholen. Alleen al in de afgelopen twee weken zijn negen schoolgaande kinderen gedood. Ondanks dit geweld en de moeilijke omstandigheden werpt de inzet van UNICEF en partners om kinderen weer veilig aan het leren te krijgen zijn vruchten af. "In Syrië riskeren kinderen hun leven als ze naar school gaan. In de afgelopen twee weken werden negen schoolgaande kinderen gedood, de jongste pas vijf jaar, bij twee afzonderlijke aanvallen op of in de buurt van scholen, "zegt Hanaa Singer UNICEF directeur Syrië. "School mag geen dodelijke val zijn. Het moet een plek zijn waar kinderen worden beschermd, waar ze kunnen leren, groeien en hun vaardigheden ontwikkelen.

Hanaasinger

Twitter/@SingerHanaa - Directeur UNICEF Syrië

Onvoldoende middelen

Escalerend geweld en toenemende armoede ontzeggen kinderen hun recht op onderwijs. Het onderwijssysteem is overbelast en zijn er onvoldoende leermiddelen beschikbaar. In het door oorlog verscheurde land kan een op de drie scholen niet worden gebruikt omdat ze beschadigd of verwoest zijn, onderdak geven aan ontheemden of worden gebruikt voor militaire doeleinden. "Zelf was ik een aantal maanden geleden in een school in Aleppo met meer dan duizend leerlingen die daarna onbruikbaar werd door een aanval", vertelt de Nederlander Bart Vrolijk, hoofd onderwijs van UNICEF Syrië. "Dat gebeurt helaas te vaak, maar we mogen niet opgeven om de kinderen ook daar te helpen!"

Investeren

In september van dit jaar startten UNICEF en partners met een campagne om 2,5 miljoen kinderen te bereiken met schoolspullen en boeken. Waaronder 200.000 kinderen die leven onder belegering en in moeilijk bereikbare gebieden. Meer dan 1200 jonge vrijwilligers gaan met steun van UNICEF van deur tot deur om kinderen die niet naar school gaan te bereiken met onder andere alternatieve leermogelijkheden. "We merken dan aan kinderen en ouders hoe belangrijk onderwijs voor ze is. Ze riskeren er veel voor omdat het hen hoop en perspectief biedt op een betere toekomst", zegt Vrolijk.

440X300 Syrie
Help ons kinderen helpen in Syrië

330X200 Syrie3

Kinderen op hun oude schoolplein. Hun school in Al-Houla is compleet verwoest. Dit gebied is de afgelopen 4 jaar verschillende periodes afgesloten geweest van hulporganisaties. Deze kinderen gaan nog wel naar school, maar nu in een ander deel van de stad - dat veiliger is. Sinds 2016 heeft UNICEF in dit gebied leermaterialen voor 6.000 kinderen geleverd. 

330X200syrie3

April 2016 - Kinderen in Saqba krijgen lesmaterialen. In april leverden we 9.000 schooltassen, 140 thuisscholings pakketten en leerboeken voor meer dan 12.000 kinderen rondom Saqba, Hamouria, Hazzeh en Beit Sawa. 

330X200 Syrie

330X200 Syrie2
De 6-jarige Majd met zijn nieuwe schrift.

Gerelateerd aan dit onderwerp