Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Conflict in Mosul leidt tot veel onzekerheden

19 oktober 2016

Ruim een half miljoen kinderen en hun families lopen extreem gevaar in de Iraakse stad Mosul, waarschuwt UNICEF. Deze week startte in Irak een militaire operatie om de stad te heroveren.  "We werken onafgebroken door om honderden, duizenden kinderen te bereiken en hulp te bieden."

200.00 mensen op de vlucht

"We werken onafgebroken door om honderden, duizenden kinderen te bereiken en hulp te bieden." Aan het woord is Peter Hawkins, directeur van UNICEF Irak. "Een crisis van deze omvang - met het risico dat ruim één miljoen mensen op de vlucht slaan, wordt een grote uitdaging voor alle hulporganisaties. Daarbij zijn er vele onzekerheden, omdat we niet weten hoeveel mensen Mosul zullen verlaten en wanneer.

In de eerste twee weken wordt verwacht dat zo'n 200.000 mensen op de vlucht zullen slaan door dit conflict. Daarbij wordt geschat dat 1,2 tot 1,5 miljoen mensen in Mosul zullen blijven, waarvan 1 miljoen waarschijnlijk opvang nodig hebben. Deze mensen worden zo goed mogelijk opgevangen op verschillende punten - eerst voornamelijk in noodopvangkampen, waarbij ze vervolgens naar al langer bestaande opvangkampen worden geleid."

440 Iraq2
Net aangekomen vrouwen en kinderen in het Debaga Camp. 

Twee jaar lijden

De stad Mosul wordt normaal bevolkt door 1,5 miljoen mensen, waarvan ongeveer de helft kind is. Ziekenhuizen, scholen en andere belangrijke gebouwen zijn veelal vernield of zijn extreem gevaarlijk grondgebied door niet-geëxplodeerd gevechtsmateriaal. "De kinderen van Mosul hebben de afgelopen twee jaar al heel veel geleden. Velen moesten hun huis ontvluchten, zitten vast tussen de gevechtslinies, of erger: kwamen midden in vuurgevechten terecht."

UNICEF roept alle partijen die betrokken zijn bij het conflict op om kinderen te beschermen en het internationaal humanitair recht te respecteren. Kinderen en hun families mogen niet het slachtoffer worden van deze periode van intensief geweld.

Huidige situatie

  • Binnen de landsgrenzen van Irak zijn er momenteel meer dan 3 miljoen mensen op de vlucht (ontheemd);
  • De komende weken komen hier naar verwachting nog ruim 200.000 mensen bij door de slag om Mosul; 
  • In het ergste geval worden 1 miljoen mensen gedwongen te vluchten;
  • En hebben 700.000 mensen noodopvang nodig;
  • Meer dan 4,7 miljoen kinderen hebben humanitaire hulp nodig;

Hoe gaan we de kinderen in Mosul helpen?

UNICEF heeft op dit moment genoeg water, douches, toiletten, en emmers en zeep klaarstaan voor meer dan 150.000 mensen. In de komende weken willen we de hulp opschalen en meer dan 350.000 mensen bereiken. Mobiele teams staan klaar om kinderen met zwaar lichamelijk letsel en psychische trauma's te helpen. Daarnaast staan ruim vijftig teams in de startblokken voor een vaccinatiecampagne tegen ziektes als polio en mazelen.


Sinds 1952 verlenen we actief hulp in Irak. Deze hulp wordt momenteel flink uitgebreid vanwege de huidige crisis. Wanneer de nood echter op dit tempo hoger wordt, is er meer hulp nodig dan wij op dit moment kunnen bieden. Help ons de kinderen in Irak te helpen. Zij zijn slachtoffer van een conflict waar ze niets aan kunnen doen.

Help vandaag nog.

 

330Xiraq

Shahad (3) ligt rustig op een matras in het Tinah Camp

440 Iraq
UNICEF Iraq werkt hard om zo snel, goed en veel mogelijk kinderen en families te helpen in deze crisis. Blijf op de hoogte via Twitter/@UNICEFiraq

Iraqr2
Een moeder en haar slapende dochter wachten op hun noodhulppakket - Debaga Camp (Erbil), Okt 2016

Iraqr1

Vrouwen en kinderen staan in de rij voor eten - Debaga Camp (Erbil), Okt 2016

Iraqr3

Ali (10) wast zijn gezicht - Tinah Camp, Sept 2016

Gerelateerd aan dit onderwerp