Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

'Haïti strompelt van ramp naar ramp'

14 oktober 2016

De beelden van talloze plat gewaaide krotten na de orkaan maakten de kwetsbare armoede van Haïti deze week weer pijnlijk zichtbaar. Mededogen volgde, maar ook kritische reacties.

Waarom had de ruimhartige hulp na de aardbeving van 2010 geen grotere weerbaarheid en stevigere bebouwing opgeleverd? Esther van der Woerdt, noodhulpexpert voor UNICEF, zat in de jaren na de aardbeving in Haïti. Zij legt uit waarom Haïti ondanks alle hulpgelden nog steeds straatarm is. En nog wel even zal blijven. 

"Het meeste geld dat meteen na de verwoestende aardbeving was ingezameld, ging naar acute noodhulp. Dat was hard nodig met 230.000 doden, ruim 300.000 gewonden, 1,5 miljoen daklozen en een cholera-epidemie. Hulporganisaties deden hun best de nood te lenigen. Ze voerden schoon drinkwater aan voor honderdduizenden mensen. Er moest puin worden geruimd, voedsel komen, medicijnen en materialen voor tijdelijke behuizing. De hulpstroom moest over zee of door de lucht, zodat de pot met het beschikbare geld snel leeg raakte."

Geen reserve

"Een deel van het hulpgeld bleef over voor wederopbouw en ramppreventie. Met alleen al geld vanuit Nederland zijn onder meer 8500 huizen en 55 scholen gebouwd of hersteld. Ook kregen 190.000 mensen een training in rampenbestrijding. Daarna was Haïti weer grotendeels op zichzelf aangewezen en zakte het tempo waarin dit alles gebeurde in. Want al vóór de aardbeving was het land straatarm; de gemiddelde Haïtiaan had geen enkele reserve voor het repareren of herbouwen van zijn onderkomen."
 
"Veel krottenwijkbewoners die door de aardbeving dakloos waren geworden bleven daarom in de opvangkampen. Daar hadden ze een hutje kunnen bouwen van cadeau gekregen golfplaten en dat was al veel beter dan wat ze daarvoor hadden. Pas toen alle diensten in de kampen waren afgebouwd, gingen ook zij weer op zoek naar een eigen plek."

Wankelende gebouwen

"De huizen die er kwamen waren niet al te stevig. Voor de meeste Haïtianen was het te lastig om zich te houden aan de strenge regels voor aardbevingsbestendige huizenbouw. Dus wankelden veel gloednieuwe bouwsels op aangelengd cement of onvoldoende gedroogd beton. Of een huis werd als tijdelijk beschouwd en daarom provisorisch neergezet."

"Lang voor alle inwoners zich hersteld hadden van de aardbeving, raasden de volgende rampen alweer over het eiland. Orkaan Tomas in 2010, Emily in het volgende seizoen, Isaac in 2012 en dit jaar dus Matthew."

Nog veel hulp nodig

"Haïti strompelt zo van ramp naar ramp. De verbeteringen die er inmiddels zijn - versterking van overheidsorganen, hygiënelessen op scholen, depots met noodgoederen op verschillende plekken in het land - schelen iets. Maar het zal nog lang duren voordat de armoedige beelden van Haïti helemaal uitblijven. Tot dat moment zal er nog veel hulp nodig zijn."

Haiti Jeremie 340

Een week na orkaan Matthew kunnen 100.000 kinderen in Haïti niet naar school. Hun scholen zijn verwoest of in gebruik genomen als opvangplekken voor daklozen.

Haiti Pierre Yolande

Pierre Yolande woont met haar kleindochters Dorry en Pierre in een kustplaatsje in het departement Grand'Anse. "De muur van ons huis stortte in en golven water kwamen onze kamer binnen."

Haiti Water

UNICEF's partner ACTED zuivert samen met de Haïtiaanse overheid water, dat vervolgens aan de bevolking wordt uitgedeeld.

Haiti Cholera

Kinderen en volwassenen krijgen diarree en cholera door vervuild water. ACTED heeft in Jérémie een quarantainecentrum opgezet, UNICEF levert medicijnen en waterzuiveringsmiddelen.

 

Gerelateerd aan dit onderwerp