Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Blog uit Haïti: 70 tot 80% getroffenen, de harde werkelijkheid

12 oktober 2016

"Zeventig tot tachtig procent. Als je het leest klinkt het erg, maar rijdend door de regio Grand Anse komt de werkelijkheid veel harder binnen." Cornelia Walther werkt voor UNICEF in Haïti - waar we hard samenwerken met de lokale overheid en partners om families zo goed en snel mogelijk te helpen.

"Eindelijk ben ik in Jérémie. Vanaf Les Cayes hadden we drie uur nodig om hier te komen. Elke kilometer die we aflegden richting het zuiden werd de impact van Matthew duidelijker zichtbaar. Het beeld van de verwoesting is moeilijk te verwoorden.
440X300 Haiti1

Duizenden vernielde bomen, huizen.. In elk dorp passeren we mensen die voor hun huis, of wat er nog van over is, bezig zijn. Ze proberen het terug in elkaar te zetten, om datgene wat rest van wat eens hun levensonderhoud was, nog enigszins te redden.

440X300 Haiti2

Realiteit

Lezen dat 70 tot 80% van de mensen hier zijn getroffen door de orkaan Matthew klinkt schokkend op papier, maar rijdend door Grand Anse komt de realiteit des te harder binnen. Daarbij zien wij natuurlijk alleen de delen die aan de doorgaande weg liggen. Er zijn veel gebieden die nog steeds niet bereikbaar zijn. Bijvoorbeeld in de bergen. Hier leven nog vele mensen die geen hulp hebben ontvangen sinds de orkaan. En niemand weet wanneer dit wel mogelijk is, of wat zij nodig hebben.

Scholen

Vandaag zouden scholen weer officieel beginnen. Maar in de zwaarst getroffen gebieden kunnen 100.000 kinderen nog niet terug naar school. We werken samen met het Ministerie van Onderwijs aan oplossingen, om dit probleem in ieder geval tijdelijk op te lossen. Daarbij is er in ieder geval één positieve noot te plaatsen: afreizend naar Jérémie passeren we Catiche, waar we een geel gebouw met een fel-blauw dak zien. Het is een van de 15 aardbeving- en cycloonresistente scholen die UNICEF samen met de overheid heeft gebouwd in 2013/2014. Deze heeft de storm zo te zien goed overleefd.

Veilig drinkwater

Wanneer we aankomen in Jérémie ontmoeten we enkele collega's die ter plaatse gewerkt hebben sinds donderdag de weg weer open was. Sindsdien hebben ze een race tegen de klok gevoerd om veilig drinkwater bij de meest getroffen mensen te krijgen. Het systeem voor watertoevoer was al zwak in Haïti voordat Matthew toesloeg, maar nu functioneren grote delen helemaal niet meer. Samen met de regering en partners hebben we daarom plekken georganiseerd waar water ter plaatse gezuiverd wordt en direct gehaald kan worden, en op andere punten leveren we water met grote trucks. Al deze middelen hadden we vóór Matthew al klaarstaan, en ze worden nu constant aangevuld door vrachtwagens vol hulpgoederen.

440X300 Haiti3

Een truck wordt bij een natuurlijke bron gevuld met water. ACTED- een UNICEF-partner houdt zich bezig met de zuivering en levering van drinkwater aan een aantal wijken in Grand Anse. Aan elke truck met water wordt chloor toegevoegd en elke jerrycan die wordt gevuld krijgt nog twee waterzuiveringstabletten mee.

Lange termijn

Terwijl we veel bezig zijn met het vinden van tijdelijke oplossingen zijn we ook bezig met de planning van middellange termijn oplossingen en met de organisatie van watertoevoersystemen die een paar duizend liter water per dag zouden kunnen zuiveren. De dreiging van cholera is namelijk groot en vaak is het drinken wat vervuild drinkwater de grote boosdoener. Wanneer ze niet voor de ziekte behandeld worden, kunnen kinderen doodgaan aan cholera.

We bezoeken een van de vijf cholera-units die door een partner van UNICEF gerund wordt in het departement Grand Anse De unit werd ook zwaar getroffen, maar is inmiddels weer werkzaam. Gemiddeld komen hier dertig nieuwe patiënten per dag binnen. Mensen komen met symptomen van diarree en overgeven. In het centrum worden ze zo snel mogelijk behandeld tegen uitdroging. Oraal, of in ernstigere gevallen intraveneus.

Ik ontmoet Saran die vanochtend zijn dochter binnenbracht in het centrum. "Toen mijn dochter begon te overgeven wist ik vrijwel zeker dat het cholera was. In een situatie zoals deze - wanneer mensen geen schoon drinkwater hebben, is deze kans het grootst." Zijn dochter is redelijk hersteld, ze glimlacht zelfs weer een beetje. Saran's verhaal is vergelijkbaar met dat wat ik vaak hoorde van families in Les Cayes. 'Kay kraze' - ons huis is compleet verwoest. Saran was metselaar maar heeft sinds de orkaan niet meer kunnen werken.

440X300 Haiti4

Saran en zijn dochter

Help kinderen in Haïti

 

 

Knipsel Lijstje

Knipsel Lijstje2

Gerelateerd aan dit onderwerp