Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Race tegen de klok in Haïti

10 oktober 2016

Orkaan Matthew heeft grote schade aangericht en met de start van het regenseizoen is de kans op de uitbraak van ziektes voor kinderen groter dan ooit. "Elke dag die voorbijgaat, verhoogt de kans op cholera. Het is een race tegen de tijd om deze kinderen te helpen," zegt Marc Vincent directeur UNICEF Haïti. 

440X300 Haiti1

"Overgelopen rivieren, stilstaand water en dode mensen en dieren zijn broedplaatsen voor ziekten die door water worden overgebracht." Diarree was al een van de belangrijkste doodsoorzaken van kinderen onder de vijf jaar en Haïti had al een van de hoogste percentages aan cholera in de wereld. Vóór de orkaan had slechts een op de drie mensen in Haïti toegang tot goede toiletten en minder dan drie op de vijf tot schoon water. Op het platteland was dat nog minder. Sinds 2010 stierven bijna 10.000 mensen aan cholera. Dit jaar zijn meer dan 27.000 verdachte gevallen gemeld, in een op de drie gevallen ging het naar schatting om kinderen.

Aanpak

Met de verwoestende gevolgen van de orkaan op dit toch al kwetsbare systeem, pakt UNICEF de dringende behoefte aan schoon water en sanitaire voorzieningen verder op. Met onder meer waterzuiveringstabletten, de behandeling van collectieve waterbronnen en de plaatsing van toiletten in tijdelijke onderkomens.Naast de waterzuiveringproducten die al waren geleverd voor de orkaan, kwam afgelopen donderdag een eerste truck met waterzuiveringstabletten en watertanks aan in Les Cayes. Zes vrachtwagens met water vertrokken gisteren naar Les Cayes en Jeremie. Voor het ziekenhuis van Les Cayes is een wateropslag beschikbaar gemaakt. Meer watercontainers zijn op weg naar de getroffen gebieden om te worden gebruikt in de huisvesting van ontheemde gezinnen.

Planning

Afgelopen vrijdag lande een gecharterd vrachtvliegtuig met tonnen aan humanitaire hulpgoederen in Port-au-Prince, afkomstig van UNICEF Latijns-Amerika en het Caribische gebied. De lading bestond uit onder meer sanitaire voorzieningen, zeep, zuiveringstabletten, educatieve kits voor de vroege ontwikkeling van kinderen en medische apparatuur.

Bekijk hier een blog over de impact van orkaan Matthew in Haïti. 

440X300 Matthew

Een jongen rust samen met zijn broer in een kerk waar zij beschutting zochten voor de storm. Op 3 oktober was het nog een en al onzekerheid welke huizen zouden blijven staan en welke niet. Wind en regen hebben echter veel kinderen en families dakloos gemaakt.

Hulp

UNICEF Haïti heeft aangegeven dat er ten minste 5 miljoen dollar nodig is om noodhulp te kunnen verlenen. Onze focus hierbij:

  • Veilige (drink)watervoorzieningen voor kinderen en families;
  • Medische voorzieningen herstellen;
  • Voorkoming en behandeling van ondervoeding;
  • Tijdelijke onderwijsfaciliteiten opzetten;

Help ons nu helpen, we staan klaar.

440X300haiti2

De familie van Jeody Luckmane voor de overblijfselen van hun huis. Vader Jeody: "Ik heb geen idee wat we nu moeten gaan doen. Alles is kapot, niets staat meer zoals het was. Er is niets te eten of te drinken en er worden veel mensen ziek."

330X200 Haiti2

De orkaan werd krachtiger tijdens de nacht, maar pas tegen zonsopgang begonnen families voor hun leven te vrezen. Dicejour (13): "Het dak vloog eraf en water kwam naar binnen, alles in ons huis waaide weg.."

330X200 Haiti3

Jeremie, een stad gelegen in het uiterste westelijke puntje van Haïti kreeg de volle laag van de categorie 4-orkaan. Tienduizenden mensen verloren hier hun huis door wind en regen. 

330X200haitijongens

Een normaal dagelijks leven is ver te zoeken in Jeremie. Het geluid van spelende kinderen brengt een sprankje hoop voor de toekomst. 

 

Gerelateerd aan dit onderwerp