Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Orkaan Matthew bedreigt duizenden kinderen in Caribbean

6 oktober 2016

Orkaan Matthew raast over de Caribbean. UNICEF staat klaar om de schade op te nemen en kinderen direct te helpen. In dit gebied wonen meer dan 4 miljoen kinderen voor wie de Categorie 5-orkaan een grote bedreiging vormt.  

440X300 Matthew

3 oktober 2016 - Een jongen heeft samen met zijn broer de beschutting van een kerk in Croix des Bouquets, een wijk in oostelijk Port-au-Prince,  opgezocht tijdens de orkaan. 

We staan klaar

Nu de orkaan zijn verwoestende pad vervolgt richting het noorden, wordt het een race tegen de klok om díe kinderen te bereiken die onze hulp het hardst nodig hebben. Noodtoestanden als deze vormen een grote bedreiging voor kinderen - zij zijn het kwetsbaarst. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Onze teams zijn ter plaatse. Ze staan klaar om snel te reageren en noodhulp te bieden met behulp van water, medicijnen en voeding om kinderen zo snel mogelijk te helpen en te beschermen tegen de gevolgen van de orkaan.

Samenwerkende hulporganisaties

Diverse hulporganisaties achter Giro555 kwamen vanaf afgelopen zaterdag al in actie. In samenwerking met de Haïtiaanse overheid werden o.a. waarschuwingsberichten verspreid op de radio aan mensen in risicogebieden om te evacueren. In evacuatiecentra worden momenteel mensen opgevangen en maaltijden uitgedeeld. Hulporganisaties monitoren de situatie op de voet en inventariseren schade en noden. Hulpteams staan paraat, en levensreddende benodigdheden voor tienduizenden mensen staan klaar om te worden uitgereikt aan slachtoffers in de zwaarst getroffen gebieden. Zo worden ze voorzien van schoon drinkwater, waterzuiveringstabletten, dekens, tentzeilen, hygiënekits en muskietennetten. Hoofdprioriteit van de hulporganisaties ligt bij schoon drinkwater om de uitbraak van ziektes te voorkomen.

Infectieziekten

"Dit is de zwaarste storm die de Caribbean sinds decennia meemaakt en de schade zal hoe dan ook enorm zijn", zei Marc Vincent van UNICEF Haïti gisteren. "Er is een grote kans op infectieziektes zoals cholera - veroorzaakt door het gebruiken van vervuild drinkwater. Sinds begin dit jaar zijn er al 27.000 vermoede gevallen van cholera, waarvan een derde van de slachtoffers kind is. Door de orkaan zijn deze risico's op infectie nog veel groter geworden. Dit is nu dan ook onze voornaamste prioriteit: zorgen dat kinderen genoeg schoon drinkwater krijgen."

Herstellend Haïti

Zware rukwinden en stortregens teisteren Haïti en hebben overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt. Het zuiden, waar de orkaan waarschijnlijk de grootste schade heeft toegebracht, is afgesloten van de hoofdstad en de rest van het land doordat de enige brug die deze regio met het centrum van het land verbindt, is ingestort door de zware regenval. Het vliegveld is gesloten en scholen zijn dicht. Veel schoolgebouwen worden gebruikt als noodopvangplaatsen. Haïti was ondertussen nog steeds herstellende van de aardbeving van 2010. Hierdoor leefden er nog ruim 55.000 mensen in noodopvangplaatsen. In een land waar 1 op de 5 mensen toegang heeft tot sanitaire voorzieningen en 40% van de bevolking gebruik maakt van vervuild drinkwater, is het risico op de uitbraak van ziektes al groot, maar door de verwoestingen van de orkaan zullen deze risico's alleen maar groeien.

Help kinderen in HaïtiUNICEF werkt al decennia lang in deze getroffen gebieden. Zo zijn we al 67 jaar actief in Haïti en meer dan 24 jaar werkzaam in Cuba. Jouw hulp kan vandaag van levensreddende betekenis zijn voor veel kinderen in het Caribisch gebied, en in Cuba en Haïti in het bijzonder.

  • UPDATE DONDERDAG 6 OKTOBER:

Volgens de eerste informatie van onze collega's is de situatie op Haïti alarmerend. In de getroffen gebieden is bijna 80% van de woningen beschadigd. Vooral het zuidwesten van het land heeft het zwaar te verduren gehad. 

De eerste vrachtwagen met hulpgoederen is vanochtend vertrokken naar het zuiden van het land. Er is vooral behoefte aan water en voedsel, medische hulp en toiletartikelen als tandpasta en zeep.

440 x 300 Vrachtwagen Matthew

Hulpgoederen worden geleverd bij UNICEF Haïti om zo snel mogelijk hulp te kunnen verstrekken aan kinderen en families die door de orkaan getroffen zijn.

440X300 Portauprince

Een vrouw steekt de straat over in het centrum van Port-au-Prince. De orkaan trok gisteren over Haïti. De hoofdstad Port-au-Prince bleef nog grotendeels gespaard van de orkaan op volle klasse-4-kracht, terwijl westelijke steden zoals Les Cayes en Jeremie het meest ernstig getroffen werden. Gerelateerd aan dit onderwerp