Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Veilig schoolgaan in Jemen niet vanzelfsprekend

4 oktober 2016

Sinds het conflict 18 maanden geleden escaleerde, hebben de aanvallen op scholieren, leraren en schoolgebouwen een verwoestende impact gehad op het onderwijssysteem van Jemen. Nu het nieuwe schooljaar in Jemen deze week begint, dringt UNICEF er bij alle strijdende partijen op aan om scholen te beschermen.

Een kans voor onderwijs

"Kinderen sterven terwijl ze onderweg zijn naar school of in de schoolbanken", zegt UNICEF Jemen vertegenwoordiger, Julien Harneis. "De strijdende partijen moeten voorkomen dat kinderen en scholden geraakt worden zodat onderwijs een kans krijgt." In het afgelopen schooljaar moesten meer dan 350.000 kinderen noodgedwongen stoppen met school vanwege het geweld en de sluiting van scholen. In totaal telt Jemen nu meer dan 2 miljoen kinderen die geen onderwijs volgen. "Kinderen die niet op school zitten, lopen het risico gerekruteerd te worden om mee te vechten", zegt Harneis.

Sinds het conflict is geëscaleerd in maart 2015 hebben de Verenigde Naties kunnen verifiëren dat 1.210 kinderen zijn gerekruteerd om mee te vechten. Sommige kinderen waren slechts 8 jaar. We schatten in dat in het hele land 2.108 scholen niet meer bruikbaar zijn voor onderwijs. Ze zijn verwoest, ernstig beschadigd, worden gebruikt om ontheemde families op te vangen of voor militaire doeleinden ingezet.

440X300 Jemen0410Terug naar school

UNICEF ondersteunt de terug-naar-school campagne om kinderen weer een kans te geven om te leren. Hiervoor worden ongeveer 700 beschadigde scholen hersteld en worden schoolmeubels, boeken en schooltassen verspreid. Leraren worden getraind om kinderen psychosociale ondersteuning te bieden om de verschrikkingen van het conflict te kunnen verwerken. "Op de locaties waar de scholen zijn verwoest, zetten wij tenten op die dienen als tijdelijke klaslokalen. Zo kunnen de kinderen toch nog onderwijs krijgen", zegt Harneis.


In de afgelopen anderhalf jaar heeft UNICEF 575.000 scholieren schoolspullen en psychosociale ondersteuning kunnen bieden. Samen met partners heeft UNICEF ervoor gezorgd dat 600.000 middelbare scholieren hun examens konden afleggen. Er is 34 miljoen dollar nodig voor het herstel van beschadigde scholen, het verstrekken van schoolspullen (bijvoorbeeld pennen en schriften), het opleiden van leraren en hulpverleners om psychosociale steun te bieden en om de terug-naar-school campagne te laten slagen.

 

Gerelateerd aan dit onderwerp