Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Medische hulp bereikt ook verste uithoeken Jemen

30 september 2016

UNICEF heeft in de afgelopen week meer dan 600.000 kinderen onder de vijf jaar en ruim 180.000 (aanstaande) moeders in Jemen voorzien van essentiële behandelingen zoals vaccinaties en supplementen tegen ondervoeding. Daarmee zijn ook de verste uithoeken van Jemen inmiddels bereikt.

Medische teams van in totaal 34.000 gezondheidswerkers gingen met motorvoertuigen en soms zelfs met ezels op weg om tot in de moeilijkst bereikbare uithoeken van het land te komen. De actie komt op een kritiek moment doordat de gezondheid en voedselvoorziening van miljoenen kinderen en vrouwen door het conflict in gevaar is gebracht. Het aantal kinderen met gezondheidsrisico's in Jemen is onthutsend. 2,5 Miljoen kinderen lopen risico op diarree en 1,3 miljoen op acute luchtweginfecties. 1,5 Miljoen kinderen zijn ondervoed, waarvan er 370.000 lijden aan ernstige acute ondervoeding.

700X440yemen1

Sana'a - Dr. Najwa Al-Dheeb vaccineert kinderen tegen polio.

Medici op ezels en motorfietsen

"We hebben onze reikwijdte vergroot naar alle delen van het land en het aantal momenten van hulpverlening uitgebreid. Met als resultaat medische hulp voor de meest moeilijk te bereiken gemeenschappen, vooral voor de kinderen en vrouwen die het hardst getroffen zijn door het conflict", zegt Julien Harneis, directeur van UNICEF Jemen. "Zulke programma's zijn noodzakelijk, maar op de lange termijn voldoen ze niet aan de medische behoeften van de bevolking. De gezondheidszorg in Jemen moet dringend weer gaan functioneren." De campagne had afgelopen week plaats en werd door het hele land uitgevoerd door meer dan 34.000 gezondheidswerkers. Behandelingen bestonden onder meer uit inentingen, vitaminesupplementen, ontworming, screening op ondervoeding en behandeling van kinderen met infecties en prenatale en postnatale zorg voor vrouwen. Gezondheidswerkers gingen op pad met auto's en motorfietsen en met ezels en te voet over lange afstanden en moeilijk terrein om kinderen en vrouwen in alle uithoeken van het land te bereiken.

Hulpbehoefte blijft

Onlangs kondigde het ministerie van Volksgezondheid aan dat er geen geld meer is voor de operationele kosten van de primaire gezondheidszorg. Geneesmiddelen kunnen niet langer naar verafgelegen gezondheidscentra worden vervoerd, temperatuurgevoelige vaccins en geneesmiddelen kunnen niet meer worden gekoeld en gezondheidscentra moeten het doen zonder verlichting. UNICEF schaalt haar hulp op, maar de humanitaire behoeften zijn enorm. Sinds januari heeft UNICEF meer dan 4,6 miljoen kinderen gevaccineerd tegen polio en ruim 133.000 kinderen behandeld tegen ernstige acute ondervoeding. Meer dan 168.000 zwangere vrouwen en borstvoeding gevende moeders kregen hulp tijdens en na de zwangerschap.

700X440yemen2

20 april 2016 - Damaj - Hun eigen huis ontvlucht, halen deze vrouwen twee keer per dag water bij dit waterpunt. Om te drinken maar ook voor hun 'huishouden'. Ze zijn naar Damaj gevlucht en wonen nu in door anderen verlaten woningen. Damaj was nog een van de weinige 'veilige' plekken om te wonen in Sa'ada.


Gerelateerd aan dit onderwerp