Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Onmogelijke keuzes voor artsen in Aleppo

28 september 2016

"Kinderen in Oost-Aleppo liggen momenteel onbehandeld op de grond van de ziekenhuizen omdat er te weinig doctoren en medische voorzieningen zijn. Deze vreselijke bombardementen waar zo veel kinderen door omkomen of gewond door raken moeten stoppen", zegt Kieran Dywer, woordvoerder voor UNICEF in Syrië. 

Onmogelijke medische keuzes - in kelders

Kieran Dywer is woordvoerder voor UNICEF in Syrië. Hij spreekt vanuit Damascus dagelijks met UNICEF collega's, medische staf en reddingswerkers die op dit moment in Aleppo de levens van kinderen proberen te beschermen."Er wonen meer dan 100.000 mensen in Oost-Aleppo en het is absoluut onmogelijk om bommen op dat zeer dichtbevolkte deel van de stad te gooien zonder dat kinderen slachtoffer zijn. Kinderen en gezinnen verstoppen zich in kelders; de medische zorg vindt plaats in kelders, maar ook daar is het nu levensgevaarlijk. Artsen vertellen ons dat er zoveel zwaar gewonde kinderen worden binnen gebracht dat ze het simpelweg niet aan kunnen. Ze moeten kiezen welk kind ze wel en niet behandelen. En niet alleen omdat er een tekort is aan artsen, maar ook omdat het ontbreekt aan medische voorraden." 

600X440 Artsinaleppo5

Een kind wordt gescreend op ondervoeding ©Twitter/UNICEFmena

Levensreddende konvooien

"UNICEF staat al wekenlang klaar met levensreddende voorraden om de stad binnen te brengen. Water, voeding en de medische voorraden. Maar de konvooien worden de stad niet in gelaten, terwijl er nu kinderen sterven. Door de bombardementen is de waterleiding in Aleppo beschadigd. Zonder werkende waterpompen in de stad, moeten mensen water drinken uit vervuilde putten. Het risico dat er ziektes uitbreken is enorm. Dat zou de situatie zeer verergeren. Gelukkig is afgelopen nacht een deel van de watervoorziening met steun van UNICEF weer gerepareerd, maar dat was slechts ca 25% van Oost-Aleppo. Het grootste deel zit nog zonder.

600X440 Artsinaleppo

De bevolking van Aleppo gebruikt grondwater als drinkwater omdat waterinstallaties zijn vernietigd bij nieuwe hevige aanvallen. Meer dan 100.000 kinderen in Oost-Aleppo krijgen hierdoor vervuild water te drinken. ©Twitter/UNICEFmena

Staakt-het-vuren

"Een paar weken geleden was er een kort staakt-het-vuren. Kinderen konden weer even buiten spelen. We zagen voor het eerst sinds lange tijd kinderen op schommels. Ze waren even weer kind. Nu is dat voorbij en moeten ze opnieuw vrezen voor hun leven en is de situatie zelfs erger geworden. Maar de partijen lieten zien dat als ze willen, ze deze verwoesting kunnen stoppen. We roepen alle partijen op om opnieuw tot een staakt-het-vuren te komen. Dit geweld kan niet doorgaan."

600X440 Artsinaleppo2

Madaya 25/09. Humanitaire goederen worden geleverd in Madaya. UNICEF was onderdeel van een gezamenlijk 4 steden VN-konvooi, met noodhulpgoederen voor 60.000 mensen. Zo kon er na bijna zes maanden afgesloten te zijn geweest, hulp geleverd worden in Madaya, Sabadani, Foah en Kefraya. Twitter/UNICEFmena

 

Voor het eerst in bijna 6 maanden kunnen onze teams kinderen in vier lang onbereikbare gebieden van Syrië nu wél helpen.

340X340 Drinkwateraleppo

Wat gebeurde er afgelopen week?

  • 19 september - Aanval op VN/Rode Kruis konvooi nabij Aleppo.  Tijdelijk stopzetten konvooien door heel Syrië
  • 22 september - Aanval op watervoorziening in Oost-Aleppo en uitschakelen watervoorziening West-Aleppo
  • 23 september - Eerste VN/Rode Kruis konvooi voor moeilijk bereikbaar gebied nabij Damascus.  Onderhandelingen om watervoorziening in Aleppo weer te laten werken
  • 24 september - Onderhandelingen om watervoorziening in Aleppo weer te laten werken
  • 25 september - Watervoorziening in West-Aleppo voor 1,5 miljoen mensen weer werkzaam.  Onderhandelingen gaan door om reparaties uit te kunnen voeren aan de watervoorziening in Oost-Aleppo
  • 26 september - Vier konvooien van VN/Rode Kruis komen aan in moeilijk bereikbare gebieden bij Damascus en Idlib

Gerelateerd aan dit onderwerp