Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF helpt watervoorziening Aleppo herstellen

26 september 2016

Ruim honderdduizend kinderen in oostelijk Aleppo zitten al drie dagen zonder schoon drinkwater. Een bombardement heeft de watervoorziening verwoest. Tijdelijk zaten 1,5 miljoen mensen in het westelijk deel van Aleppo ook zonder water, maar daar is de watervoorziening inmiddels hersteld.

"De bevolking in oostelijk Aleppo heeft alleen nog sterk verontreinigd water dat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. De kans op uitbraak van ziektes is enorm groot, en dit maakt het leven in Aleppo - dat al gekenmerkt wordt door dagelijks lijden, angst en onzekerheid over de toekomst-, nog veel zwaarder", zegt Hanaa Singer van UNICEF Syrië in Damascus.

Twitteraleppowater Nocleanwater

Zonder schoon drinkwater lopen kinderen groot risico op uitdroging en ziektes. UNICEF stelt alles in het werk om ervoor te zorgen dat in zoveel mogelijk delen van de stad weer drinkwater is. Daartoe worden vanuit het westelijk deel van de stad watertrucks ingezet, en wordt met partners en in overleg met de betrokken partijen ingezet op herstel van het watersysteem voor het oosten. Door voortdurende aanvallen worden reparaties tot nu toe ernstig gehinderd.

Hulpkonvooien

Waar en wanneer mogelijk levert UNICEF via hulpkonvooien noodzakelijke goederen in belegerde en moeilijk bereikbare delen van Syrië. Sinds het begin van het conflict in 2011 is dit een belangrijke manier van UNICEF en partners om humanitaire hulp te verlenen. Op 19 september is een konvooi op weg naar Aleppo getroffen door bommen, waarbij de lading grotendeels verwoest is en de hulp de kinderen niet heeft kunnen bereiken. In deze aanval hebben 21 hulpverleners de dood gevonden. De aanval is in strijd met humanitair recht en sterk veroordeeld door de Verenigde Naties. Lees hier het artikel over deze aanval.

Na deze aanval werden de konvooien tijdelijk stilgelegd uit veiligheidsoverwegingen. In de afgelopen week konden de eerste konvooien weer gaan rijden om kwetsbare kinderen en gezinnen van noodzakelijke hulp te voorzien. De konvooien hebben sindsdien 37.000 mensen rondom Damascus en Idlib kunnen bereiken met voeding, medicijnen, hygiënepakketten, kinderkleding en ook schoolspullen.

340X340 Drinkwateraleppo2

340X340 Drinkwateraleppo

Wat gebeurde er afgelopen week?

  • 19 september - Aanval op VN/Rode Kruis konvooi nabij Aleppo.  Tijdelijk stopzetten konvooien door heel Syrië
  • 22 september - Aanval op watervoorziening in Oost-Aleppo en uitschakelen watervoorziening West-Aleppo
  • 23 september - Eerste VN/Rode Kruis konvooi voor moeilijk bereikbaar gebied nabij Damascus.  Onderhandelingen om watervoorziening in Aleppo weer te laten werken
  • 24 september - Onderhandelingen om watervoorziening in Aleppo weer te laten werken
  • 25 september - Watervoorziening in West-Aleppo voor 1,5 miljoen mensen weer werkzaam.  Onderhandelingen gaan door om reparaties uit te kunnen voeren aan de watervoorziening in Oost-Aleppo
  • 26 september - Vier konvooien van VN/Rode Kruis komen aan in moeilijk bereikbare gebieden bij Damascus en Idlib

Gerelateerd aan dit onderwerp