Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

VN-migratietop: "Wereldwijde actie nodig voor kinderen op de vlucht"

21 september 2016

Deze week kwamen wereldleiders bij elkaar om in New York over vluchtelingen en migranten te spreken. "In de slotverklaring zijn er goede woorden gesproken over het verbeteren van de situatie van gevluchte- en migrantenkinderen, maar nu komt het aan op daden", zegt Majorie Kaandorp, Kinderrechtenexpert van UNICEF Nederland. 

900X440 Top1

Helft van vluchtelingen is kind

In de aanloop van deze top vroeg UNICEF aandacht voor de vaak schrijnende situatie van deze kinderen. "Ze zijn verdreven van huis en haard en alles wat ze kenden en dan is het zo belangrijk dat ze op een andere plek wel de veiligheid vinden, maar ook basisvoorzieningen zoals onderwijs, voeding en een veilig dak boven hun hoofd", legt Kaandorp uit. De helft van het aantal vluchtelingen wereldwijd is kind.

Hoe nu verder?

Na afloop liet UNICEF in een verklaring weten dat de VN-Kinderrechtenorganisatie de komende twee jaar concreet aan de slag wil gaan om in samenwerking met overheden en partners de situatie van kinderen te verbeteren. "Ook in Nederland is er nog veel te verbeteren in het lot van gevluchte kinderen", zegt Kaandorp. "UNICEF heeft 6 aanbevelingen gedaan: we gaan daar ook hier in Nederland mee aan de slag". 

Lees hier de gehele verklaring

Itemjeugdjournaal

Op woensdag 7 september spraken we over de vluchtelingencrisis in het NOS Jeugdjournaal. Klik op de foto en bekijk het item.

 

Eerder verschenen: Rapport 'Uprooted'

Over de hele wereld zijn bijna 50 miljoen kinderen ontheemd. De bescherming van deze kinderen schiet in veel landen ernstig tekort en moet verbeterd worden. Woensdag 7 september verscheen ons rapport 'Uprooted: the growing crisis for refugee and migrant children'. Hierin beschrijft UNICEF de groeiende crisis voor vluchtelingen- en migrantenkinderen.

Lees hier het gehele artikel.


Gerelateerd aan dit onderwerp