Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Humanitair konvooi aangevallen in Syrië

20 september 2016

Maandagavond werd rond Aleppo een humanitair konvooi aangevallen. "We zijn geschokt en verbijsterd", zegt UNICEF adjunct-directeur Justin Forsyth. "Deze hulp was bedoeld voor 70.000 mensen en nu zijn meer dan 18 vrachtwagens met hulpgoederen verwoest."

"Tijdens de aanval is er een opslagplaats vernietigd en zijn er twaalf hulpverleners van het Rode Kruis en lokale medewerkers omgekomen. We uiten ons medeleven met de hulpverleners die zijn omgekomen terwijl ze hulp verleenden aan de bevolking in nood. UNICEF roept dringend op tot onderzoek naar de toedracht van de aanval. Als het een bewuste aanval is, dan is het een oorlogsmisdaad."

Het hulpkonvooi

UNICEF en humanitaire partners stonden tijdens het bestand dat gesloten werd tussen Rusland en de Verenigde Staten klaar om met noodhulpkonvooien hulp te bieden in de wijken van Aleppo (oost-Aleppo) waar door de heftige gevechten al maandenlang geen hulp kon komen. Door aanhoudende onrust in het gebied en onduidelijkheid over de afspraken en garanties voor veilige toegang bleek dit niet mogelijk.
          Tijdens het bestand is wel hulp geboden op andere plekken in Syrië en ook binnen Aleppo die eerder moeilijk of niet te bereiken waren. Het konvooi dat nu geraakt is, was onderweg naar zo'n plek.

Oproep tot staakt-het-vuren

Unicef roept alle partijen op om ongehinderde toegang te geven voor hulp. De bevolking van Syrië en in het bijzonder de kinderen zijn slachtoffer van het belemmeren van hulpverlening. "Het is bijzonder moeilijk om in Syrië hulp te verlenen. We doen ons uiterste best in deze omstandigheden", zegt Forsyth. "We hebben overheden en grootmachten nodig om druk uit te oefenen en te zorgen dat er een staakt-het-vuren komt en te zorgen dat we verder kunnen. Maar het ziet er op dit moment somber uit." 


Syrieknipselocha

 

 

Knipseltwitterjuliettetouma

 

Lees het gehele artikel van de BBC van de aanval hier.

Hulp nodig 

"De mensen hebben ons nodig. Er zijn 300 000 mensen in Aleppo die we dagelijks water van voorzien maar omstandigheden blijven extreem moeilijk. Als we niets zouden doen zou het leven ter plaatse geheel onmogelijk zijn. Er is dringend hulp nodig voor veel kinderen en families."

Help kinderen in Syrië

 

 

 

 

500X340 Konvooiknipsel OCHA R

Gerelateerd aan dit onderwerp