Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Een dag uit het leven van een arts in Aleppo

20 september 2016

Dr. Esraa Al-Khalaf, UNICEF Voedingsdeskundige in Aleppo:"Het is moeilijk voor te stellen, een 'normale' werkdag in Aleppo. Hoe kun je 'gewoon' leven in een stad die helemaal kapotgemaakt is? En toch gaat het dagelijkse leven ook hier door, alhoewel er regelmatig dagen zijn dat ik vergeet op de klok te kijken, om naar huis te gaan.." 

Aan het woord is Dr. Esraa Al-Khalaf, UNICEF Voedingsdeskundige in Aleppo. Ze is geboren en getogen in Syrië en studeerde af aan de universiteit in Aleppo. "Ik heb hier Geneeskunde gestudeerd en de stad is echt mijn thuis. Ik had een fijn huis en een eigen kliniek, maar ik moest vluchten toen het conflict vijf jaar geleden escaleerde. Ook mijn buurt werd getroffen, en was onherkenbaar toen ik eindelijk terug kon keren.. Mijn huis en kliniek was ik kwijt en ik verhuisde een paar keer tussen verschillende hotels en huizen. Afgelopen jaar had ik een tijdelijk huis in een rustige buurt maar ook hier moest ik wegvluchten. Ik verblijf nu zelf tijdelijk bij vrienden."

600X440 Esraa

UNICEF/Syria. Dr. Esraa  aan het werk in een school in Aleppo die als noodopvang wordt gebruikt 

Mijn stad

"Ik mis mijn oude leven. De 'oude stad' en de Citadel. Met vrienden door de prachtige straten wandelen. Het was een stad die nooit sliep. Ik houd van deze stad, ook al voelt het niet meer als vroeger. Nu is elke dag gevaarlijk. In het oostelijke deel kunnen we niet werken omdat het vrijwel is afgesloten. We sturen waar mogelijk medicatie en therapeutische voeding, maar er is een ernstig tekort aan medische zorg voor vele kinderen. In het westelijke deel is de situatie voor veel kinderen en families niet veel beter. Ruim 35.000 mensen zijn hun huis kwijtgeraakt en veel mensen slapen in parken of op straat. Waar mogelijk worden ze opgevangen in scholen en moskeeën. Om al deze mensen te bereiken hebben we negen mobiele klinieken opgezet. Daarnaast breng ik regelmatig huisbezoeken en behandel ik kinderen met diarree. Een paar kinderen hebben Hepatitis A, wat erg zorgwekkend is. Vervuild water is een grote ziekteverwekker en kan levensbedreigende gevolgen hebben wanneer er een ziekte grootschalig uitbreekt. Voornamelijk sinds de stad, begin augustus, is afgesloten van stromend water is dit een van de grootste risico's. Vandaar dat UNICEF zich sindsdien focust op schone drinkwatervoorzieningen."

De glimlach van Ali

"Gezondheidsvoorzieningen zijn er bijna niet meer. Eenderde van de medische centra is verwoest en functioneert niet meer. Doktoren en andere medici werken onder extreem gevaarlijke omstandigheden en velen zijn tijdens hun werkzaamheden omgekomen of gewond geraakt. Ik heb zelf diep respect voor alle medici hier. Onlangs bezocht ik een arts die zelf in het ziekenhuis lag nadat zijn mobiele kliniek was getroffen. Zijn gezicht zat vol met metaaldeeltjes. Hij keek me aan en zei: 'Wat er ook gebeurt, ik verlaat deze stad niet.'"
            Zelf staat ze ook dagelijks bloot aan grote gevaren, en wordt ze geconfronteerd met veel verdriet. "Elke dag denk ik aan al die verschillende kinderen die mijn hard hulp nodig hebben om te overleven, maar ieder kind heeft z'n eigen unieke verhaal. Zo leerde ik Ali kennen toen hij zes maanden oud was. Hij was ernstig ondervoed omdat het gebied waar hij woonde afgesloten was van hulpverlening. UNICEF hielp hem uit dit gebied en behandelde hem. Na acht maanden verbeterde zijn conditie gelukkig. Zijn glimlach - die langzaam terugkwam op zijn voorheen uitgeputte, betraande gezichtje, was mijn grootste beloning. Maar Ali's verhaal liep tragisch af. Hij kwam toch om, op tweejarige leeftijd troffen bommen de schuilplaats waar Ali en zijn familie verbleven. Maar ik vergeet hem nooit meer. Elke keer als ik een kind van zijn leeftijd zie denk ik aan Ali's glimlach.."

Help jij kinderen in Syrië ook? 

 

Dr. Esraa Al-Khalaf, is sinds 2013 werkzaam als voedingsdeskundige bij UNICEF in Aleppo. Ze woont sinds 1998 in Aleppo, studeerde er, en behaalde een PhD in Kindergeneeskunde. Voor de crisis werkte ze in verschillende ziekenhuizen in Aleppo en had ze haar eigen kliniek voor Kindergeneeskunde. Daarnaast gaf ze les aan de Faculteit voor Geneeskunde in Aleppo. Haar liefde voor kinderen houdt haar gemotiveerd zich in te blijven zetten voor kinderen - zo goed als ze kan.