Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Jongeren vertragen ministerraad door Kleine Prinsjesdag

16 september 2016

Een corrigerende tik, weeshuistoerisme, misstanden in de kledingindustrie en discriminatie. Het kwam allemaal voorbij tijdens Kleine Prinsjesdag 2016. Dé dag dat UNICEF Koningin van de Jeugd, Wiam Abdelnour (16) haar zelfgeschreven troonrede voorlas en 8 genomineerde scholierenteams met elkaar in debat gingen over stellingen van wereldbelang.

Kleine Prinsjesdag, dé dag dat UNICEF Koningin van de Jeugd, Wiam Abdelnour (16) haar zelfgeschreven troonrede voorlas en 8 genomineerde scholierenteams met elkaar in debat gingen over stellingen van wereldbelang.
             "Behandel anderen hoe jij zelf ook behandeld zou willen worden, hoe verschillend we ook zijn- we zijn allemaal hetzelfde waard." Een duidelijke boodschap die onze Koningin van de Jeugd helder wist te verwoorden. Tussen de debatten door droeg Wiam haar troonrede voor. Deze troonrede focuste op vier verschillende thema's waarover de verschillende scholen vervolgens in debat gingen. Deze thema's waren:

(1) De verkoop van door kinderen gemaakte kleding;
(2) Het met harde hand opvoeden in Caribisch Nederland;
(3) Het inrichten van aparte scholen voor vreemdelingenkinderen;
(4) De nadelen van kortstondig vrijwilligerswerk in een weeshuis.

             Elk thema werd door de Koningin van de Jeugd belicht, waarna ze de stelling voor de verschillende debatrondes introduceerde. Hierover gingen vervolgens twee teams van 4 leerlingen met elkaar de strijd aan. De Ridderzaal was - zoals het hoort op (Kleine) Prinsjesdag, gevuld met hoedjes, dassen, jurkjes en pakken. En niet alleen van de scholieren: ook Kamerleden van de VVD, PvdA, CDA en de SP debatteerden vandaag mee.

Felle strijd

Vier scholieren van het Vossius Gymnasium uit Amsterdam moesten het opnemen tegen het Mendelcollege uit Haarlem in een debat over vrijwilligerstoerisme. "Steeds wisselende helpers uit het buitenland doen een weeskind geen goed!", betoogde Tijn van het Vossius fel. "Een kind is geen toeristische attractie!" "Al die aandacht is juist leuk", brachten de Haarlemse scholieren daar tegenin "De kinderen zien de vrijwilligers als vrienden." Nine Kooiman van de SP schaarde zich hierbij achter de Amsterdammers. "Er zit een héle industrie achter het weeshuistoerisme. Verschrikkelijk."

De winnaars

Het Raayland College uit Venray ging er vandoor met de prijs voor het beste debatteam. De scholieren wonnen door hun sterke optreden in het debat over gevluchte kinderen. Zij waren tegen de stelling: "Het is het beste voor vreemdelingenkinderen om naar aparte scholen te gaan. "Stel je eens voor dat je dagen hebt gereisd om hier te komen. Dan wil je niet naar een aparte school, maar gelijk meedoen. Als je eindelijk vrij bent, wil je opgenomen worden in de maatschappij."

Op de thee bij de staatssecretaris

Kleine Prinsjesdag werd afgesloten door Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS). "De inbreng van de kinderen geeft stof tot nadenken." Hij sprak de Koningin van de Jeugd persoonlijk toe: "Ik zal uw troonrede nogmaals goed lezen en meenemen naar de ministerraad. Heel graag maak ik een afspraak om tijdens uw regeringsperiode verder te praten. Wij praten vaak over kinderen, maar we willen ook mét kinderen praten. Dat moet beter, en daarom ben ik blij met deze voortreffelijke troonrede."

Na afloop van Kleine Prinsjesdag konden de scholieren direct doorlopen naar het plein bij de Ridderzaal voor een meet-en- greet met verschillende ministers, die op weg naar de wekelijkse ministerraad waren. Deze begon bij hoge uitzondering later door deze speciale aangelegenheid.

Bekijk de foto's van Kleine Prinsjesdag 2016

340 KPD1

340 KPD2

340 KPD4

 Lees hier de troonrede van Koningin van de Jeugd.

Gerelateerd aan dit onderwerp