Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Schoon water is prioriteit voor hulpkonvooi in Aleppo

13 september 2016

UNICEF bereidt zich voor op een hulpkonvooi in Syrië waar maandagavond 12 september een staakt-het-vuren is ingegaan. De nood is hoog omdat vele mensen nauwelijks toegang hebben tot medische hulp, basisbehoeften en de watervoorziening is beschadigd. 

Hulpkonvooi

Tijdens een hulpkonvooi rijden verschillende hulporganisaties samen met goederen en hulpverleners naar een stad. Het opstarten van een hulpkonvooi is complex en intensief. Het afleggen van een paar kilometer over de weg kan uren in beslag nemen en is afhankelijk van de veiligheidssituatie ter plaatse.
         Tijdens dit geplande konvooi ondersteunt UNICEF met name technici om het elektriciteit netwerk te repareren waar het watersysteem in Aleppo van afhankelijk is. Schoon water is cruciaal om duizenden kinderen en hun families te helpen overleven. Daarnaast brengen we voorraden mee om kinderen te kunnen vaccineren, medicijnen, babyvoeding, speciale voeding voor ondervoede kinderen en hygiëne kits met onder meer waterzuiveringstabletten. Indien de omstandigheden het toelaten brengen we ook in kaart waar de nood het hoogst is.

Update 13 september - Toegang

UNICEF verricht momenteel al wel werk in delen van West-Aleppo, maar ook hier zijn nog grote delen niet toegankelijk. Escalerend geweld maakt werken nog vaak onmogelijk en houdt grote gebieden afgesloten. Momenteel kunnen we zo'n 35.000 mensen in het toegankelijke gebied helpen die door het conflict hun huis zijn verloren (lees hier ons artikel over het escalerende geweld in juli en augstus). Samen met andere hulporganisaties proberen we de behoeftes van families en kinderen zo snel mogelijk in kaart te brengen, en ze zo spoedig mogelijk te voorzien van medische zorg, voeding, water en andere basisbehoeften. We hopen dit binnenkort ook te kunnen doen in het grote gebied dat momenteel niet toegankelijk is. Naar schatting zijn er nog ruim 275.000 mensen die ook dringend hulp nodig hebben, maar die we niet kunnen bereiken. Het hulpkonvooi heeft de levering van schoon water als prioriteit. 

 

Hieronder enkele actuele foto's (september 2016)

 340 Syrie6 Kinderenspelen

Kinderen spelen met een UNICEF-vrijwilliger in hun tijdelijke verblijfplaats: een moskee in West-Aleppo. 

340 Syrie 4 Medewerker

Een UNICEF-medewerker die verantwoordelijk is voor medische zorg en voeding spreekt met gevluchte families in een school die tijdelijk gebruik wordt als opvang.  

340 Syrie7 Dokter

De 9-maanden oude Ali krijgt medische verzorging. Door het conflict raakte hij ernstig ondervoed. Ali's conditie is inmiddels gelukkig al een stuk verbeterd door de zorg van de hulporganisaties. UNICEF blijft actief screenen op ondervoeding om kinderen er vervolgens weer bovenop te helpen. 

Blootvoets op de vlucht

Door een golf van geweld in Aleppo sloegen duizenden kinderen en hun families eind juli op de vlucht. Zij zochten hun toevlucht in oude schoolgebouwen, moskeeën en vaak ook noodgedwongen op straat in tenten in andere delen van de stad. De meeste gezinnen vluchtten met niet meer dan de kleding die ze aan hadden. Zo moest de twaalfjarige Saja, die eerder een been door bombardementen verloor, blootvoets haar huis verlaten. 'Er was geen tijd meer om schoenen aan te doen.' Bekijk hier de video die we over haar maakten.

Lees hier meer over ons actuele werk in Syrië om kinderen te stimuleren naar school te blijven gaan: onderwijs kan niet wachten!

 

Tijdens een hulpkonvooi trekken hulporganisaties samen op om hulp te bieden.

*Onderstaande foto's zijn bij een eerder konvooi gemaakt. Ze zijn bedoelt om te laten zien hoe een konvooi er in de praktijk uit ziet. 

340X220 Konvooi6

340X220 Konvooi11

340X220konvooi1

UNICEF zet zich in voor kwetsbare kinderen in heel Syrië en pleitte eerder voor een veilige toegang tot Aleppo en andere moeilijk bereikbare gebieden om kinderen en hun families te helpen.

Gerelateerd aan dit onderwerp