Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Project voor gevluchte kinderen in Nederland breidt uit

7 september 2016

Het project TeamUp van War Child, Save the Children en UNICEF Nederland voor gevluchte kinderen in Nederland wordt uitgebreid van vijf naar acht opvanglocaties.

TeamUp biedt de kinderen sport, spel en dans op een gestructureerde en veilige manier. Projectleider Ernst Suur: "Kinderen leren zo op een speelse manier weer samen te spelen, zelfvertrouwen op te bouwen en hun emoties een plek te geven."

Het enthousiasme bij de kinderen, vrijwillige begeleiders en het COA is erg groot, zo bleek de afgelopen maanden al. Mede daarom breidt TeamUp op korte termijn uit. Momenteel vinden de activiteiten plaats in Ter Apel, Overberg, Sweikhuizen, Amsterdam en Tilburg.

500 kinderen

"Daar komen dit jaar Heerhugowaard en Alkmaar nog bij. Verder zijn we in gesprek met het COA over een achtste locatie", zegt Suur. Met de uitbreiding kunnen straks bijna 500 kinderen van 6 tot 18 jaar op vaste momenten in de week meedoen aan de activiteiten. Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk gevluchte kinderen - in welke opvang dan ook - deze mogelijkheid te geven. Daar zijn echter nog wel extra financiële steun en goede begeleiders voor nodig.

Suur: "Sport en spel op vaste tijden versterkt de emotionele en sociale weerbaarheid van kinderen. Dat is wat veel gevluchte kinderen juist nu nodig hebben. Velen van hen komen uit oorlogsgebied en hebben een heftige vlucht meegemaakt. Nu zitten ze in een nieuwe situatie in een vreemd land. Dat brengt extra stress met zich mee. Mede daarom zijn structuur, stabiliteit en een uitlaatklep zo belangrijk. TeamUp draagt daaraan bij."

Doorverwijzen

De professionals die de activiteiten uitvoeren worden getraind en begeleid vanuit TeamUp. Suur: "We zorgen er ook voor dat de begeleiders de kinderen met extra hulp kunnen doorverwijzen naar de juiste instanties in ons land."

War Child, Save the Children en UNICEF Nederland bundelden eind 2015 hun krachten en jarenlange expertise om speciaal voor gevluchte kinderen in Nederland aan de slag te gaan. Zo is UNICEF Nederland als voorzitter van de werkgroep Kind in azc een voorvechter voor het verbeteren van de omstandigheden van gevluchte kinderen in Nederland. Het COA ervaart de samenwerking met TeamUp als positief en spreekt van een goede en professionele aanvulling op de al bestaande activiteiten, zodat ook deze kinderen weer gewoon kind kunnen zijn.

Dit doen wij

UNICEF Nederland is de kartrekker van de zogeheten werkgroep Kind in azc. In mei dit jaar lanceerde we het stappenplan 'Zo kan het ook': waarin de werkgroep aandacht vraagt voor de situatie van gevluchte kinderen in Nederland. Zo zijn de vele verhuizingen van gevluchte kinderen schadelijk voor hun ontwikkeling. In november dit jaar komt de werkgroep met uitgewerkte adviezen.

Syrisch Meisje 11