Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Onderwijs is hoop op een betere toekomst

31 augustus 2016

"UNICEF is intensief betrokken bij de nood van de kinderen in Syrië en Aleppo", vertelt Bart Vrolijk, hoofd Onderwijs van UNICEF Syrië. "We verlenen levensreddende hulp en zonder die hulp zou de situatie in Syrië nog ernstiger zijn, maar we willen ook iets van hoop, perspectief en toekomst bieden aan de kinderen. Dat is onderwijs."

Onderwijs kan niet wachten

Bovenstaande woorden zijn van Bart Vrolijk, hij is hoofd Onderwijs van UNICEF Syrië. Al meer dan 25 jaar zet hij zich in voor kinderen in de brandhaarden van de wereld. "Mijn linkerbeen is kinderbescherming, mijn rechterbeen onderwijs, al mijn hele carrière lang. Die twee kunnen niet zonder elkaar." Wat Bart ziet bij de kinderen is hoop, hoop op een betere toekomst, dóór naar school te kunnen gaan. Deze hoop houdt hem gemotiveerd om zich in te blijven zetten voor onderwijs - ook in tijden van crisis. "Het constante gevaar beperkt kinderen in hun bewegingsvrijheid. Er is veel verwoest en veel mensen hebben echt noodhulp nodig, maar als ik dan de verhalen hoor van kinderen die weer naar school kunnen gaan en dromen van een leven na de oorlog, dan weet ik dat we door moeten gaan. Onderwijs kan niet wachten. Nooit!"

210 Bart8 210 Bartvrolijk

 Kinderen houden toekomstdromen

"In Aleppo sprak ik een meisje van 15. Ze zat in groep 5 toen de oorlog uitbrak. Haar hele gezin is toen gevlucht naar Aleppo. Enkele jaren kreeg ze geen enkele vorm van onderwijs en haar achterstand werd steeds groter. ze vond het vreselijk dat haar broer en zus die meer onderwijs hadden gehad boeken konden lezen die zij niet snapte. Ze wilde niets liever dan leren. Dat meisje wil graag wiskundelerares worden omdat ze het vak zo leuk vindt. Zo'n droom van een kind dat is toch geweldig! Hoe gevaarlijk het ook is, kinderen denken aan de toekomst. Voor dat meisje konden we toen onderwijs regelen."

Mogelijkheden creëren

In Aleppo en andere delen van Syrië zijn er vaak geen bestaande scholen meer. Die zijn kapot, te onveilig om te bereiken of ze worden gebruikt voor vluchtelingen. Voor komend schooljaar werkt UNICEF daarom hard aan thuisonderwijs. Zo hoopt Bart meer van de 2,1 miljoen kinderen te bereiken die nu niet naar school kunnen gaan. "We proberen kinderen weer naar scholen te laten terugkeren, bouwen noodscholen, zorgen voor schoolboeken en leiden leraren op. Overal in het land, ook in de gevaarlijke gebieden gaan vrijwilligers van deur tot deur om aan ouders uit te leggen welke onderwijsmogelijkheden er zijn voor hun kinderen. Veel kinderen zijn vaak jarenlang niet naar school gegaan. Waar geen scholen zijn helpen de vrijwilligers kinderen met een zelfstudiepakket. Op die manier krijgen kinderen toch onderwijs."

210Bart 4 210 Bart2

 'Wij gaan weer naar school!'

"In Nederland is de zomervakantie voor velen net weer voorbij, en voor anderen bijna.  Dit zie je terug in 'Back to school - Wij gaan weer naar school!-campagnes'. In Syrië gebruiken we 'Weer gaan leren!' als slogan. Bij het begin van het schooljaar op 18 september worden rugzakjes met schriften, pennen aan ander leermateriaal uitgedeeld aan 1 miljoen kinderen, zodat ook zij weer naar school kunnen. Bij de oorlog in Syrië denken veel mensen misschien niet aan onderwijs, dat snap ik best, maar denk eens aan de kinderen daar. Hun hele wereld is ingestort, alles is chaos, onzekerheid en gevaar. Hun enige afleiding, hun enige dagelijkse routine en hun enige perspectief op toekomst of ander leven is onderwijs."

Wat we doen?

 • Schoolspullen verzorgen
 • Bewustwordingcampagnes voor ouders en gemeenschappen over het belang van onderwijs 
 • Bijspijkerlessen voor kinderen die een tijd niet naar school zijn geweest
 • Renovatie van scholen
 • Bouw van tijdelijke klaslokalen
 • Thuisscholing
 • Examenondersteuning
 • Water- en sanitaire faciliteitenreparatie bij scholen
 • Jongeren voorzien van beroepscursussen en trainingen in levensvaardigheden
 • Psychosociale zorg voor getraumatiseerde kinderen
 • Voorlichting geven over de risico's van onontploft oorlogsmateriaal

Wil je meer weten over Syrië?

Lees hier het laatste nieuws over de noodsituatie in Syrië: 
Eerder verscheen er een artikel over de risico's die kinderen in Syrië durven te lopen om hun eindexamens te kunnen afronden. Alles voor een betere toekomst. 

Wat is er nog nodig?

Zoals je leest doen we al veel in Syrië, maar we hebben jouw hulp nog steeds hard nodig.
Zo is er…..

 •  ..Nog 2.5 miljoen euro nodig om scholen in Aleppo weer op te bouwen, leermaterialen te verspreiden en 35.000 kinderen tóch naar school te laten gaan.
 • Daarnaast is er 865.000 euro nodig om 300.000 kinderen onder de vijf jaar te voorzien van voedingssupplementen, behandeling voor ernstige acute ondervoede kinderen en het screenen van kinderen op ondervoeding.
 • Er is nog ruim 1 miljoen euro nodig om 300.000 kinderen basis gezondheidszorg te kunnen bieden, zoals eerste hulp kits, vaccinaties en de renovatie van beschadigde gezondheidscentra.
 • We zouden met 12,6 miljoen euro 2 miljoen mensen van schoon drinkwater kunnen voorzien.
 • En we kunnen met ongeveer 7,8 miljoen euro 212.000 kinderen de winter doorhelpen met bijvoorbeeld kleding en dekens.

Help jij ons mee? 

Gerelateerd aan dit onderwerp