Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF luidt noodklok voor kinderen in regio Tsjaad-meer

25 augustus 2016

UNICEF luidt de noodklok voor de humanitaire crisis in de regio rondom het Tsjaad-meer (Nigeria, Niger, Tsjaad en Kameroen). In een vandaag gepresenteerd rapport blijkt dat miljoenen mensen op de vlucht zijn, kinderen blootstaan aan extreem geweld en er een ernstige voedingscrisis is. 

Het rapport bevat verontrustende cijfers. Zo zijn momenteel bijna 2,6 miljoen mensen uit de regio om het Tsjaad-meer op de vlucht voor het aanhoudende geweld. Het aantal kinderen op de vlucht groeide van 800.000 kinderen in 2015 tot 1,4 miljoen afgelopen juli.

Kinderen worden het hardst geraakt in deze crisis: zij staan bloot aan extreem geweld, hebben vaak hun familie verloren en missen soms jarenlang onderwijs. Gewapende groeperingen dwingen kinderen zich bij hen aan te sluiten en aanslagen te plegen.

Ook voedingscrisis

Naast al het geweld is er ook een voedingscrisis in de landen rond het Tsjaad-meer. Verwacht wordt dat dit jaar meer dan 475.000 kinderen zullen lijden aan ernstige ondervoeding. Een groot deel van deze groep kinderen woont in Borno, Nigeria. Van de 244.000 kinderen uit Borno die lijden aan acute ondervoeding, zullen naar schatting 49.000 kinderen - bijna 1 op de 5 - sterven als ze geen hulp krijgen.

'Nog voorzichtiger zijn'

Arjan de Wagt, hoofd van het voedingsprogramma van UNICEF Nigeria, is af en aan in de kampen rond Maiduguri in het noordoosten van Nigeria. "De zorg is er inmiddels een stuk verbeterd, maar er is nog veel te doen. En nog steeds zijn er meer dan twee miljoen mensen in gebieden waar we om veiligheidsredenen geen toegang toe hebben. Zeker gezien de aanslag die recent op ons konvooi werd gepleegd, moeten we nog voorzichtiger zijn."

Volgens UNICEF moet er meer aandacht komen voor de verontrustende situatie waarin een groeiende groep kinderen in de Lake Chad-regio zich bevindt.

 

Vlog Arjan de Wagt vanuit Nigeria

Arjan de Wagt, hoofd voeding van UNICEF Nigeria, is in Noordoost-Nigeria. Dit gebied is door Boko Haram afgesneden voor hulp van buitenaf. De Nederlander vertelt in een korte vlog wat voor hulp er nabij een vluchtelingenkamp wordt gegeven. 

Van 3,5 naar 5 kilo

Baba Nigeria

12 August 2016. Banki, Borno state, Noordoost-Nigeria. De elf maanden oude Baba wordt behandeld in een kliniek in de buurt van een vluchtelingenkamp. Anderhalve maand geleden is Baba gestart met speciale voeding, omdat hij zwaar ondervoed was. Zijn gewicht is inmiddels toegenomen van 3,5 naar 5 kilo. Alleen al in de staat Borno zijn naar schatting 244.000 kinderen zwaar ondervoed.

Gerelateerd aan dit onderwerp