Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Haik (14): ‘Toen ik niet naar school ging, verveelde ik me vaak’

23 augustus 2016

Ook vluchtelingenkinderen hebben zin om weer naar school te gaan. Haik uit Syrië heeft zijn schoolcarrière al uitgestippeld. Na het VMBO en de HAVO wil hij doorleren voor architect.

"Ik heb juist heel veel zin om weer naar school te gaan," zegt Haik enthousiast als hem gevraagd wordt of hij niet liever langer vakantie heeft zodat hij ook geen huiswerk hoeft te maken. Haik is een Syrische jongen van 14 en is inmiddels zo'n drie jaar in Nederland. Hij woont met zijn ouders, twee zusjes en oma sinds acht maanden niet meer in een azc maar in een 'echt huis' in Heerlen. "Het is heel fijn om je eigen plek te hebben. Ik ben Nederland heel dankbaar," zegt Haiks moeder.

Haik vertelt dat toen hij in Nederland aankwam het ongeveer een maand duurde voordat hij naar school kon. "Ik was daar erg blij om, want toen ik niet naar school ging verveelde ik me vaak." Hij ging het eerste jaar naar het ISK, dat tegenwoordig Eerste Opvang Anderstaligen heet. "Het ISK is een school voor vluchtelingenkinderen. Je leert daar voornamelijk de Nederlandse taal. Ik miste het dat er niet veel keuze was in de vakken. Zo vind ik wiskunde het leukste vak, maar dat kregen we niet."

Na een jaar sprak Haik goed Nederlands. "Ik mocht toen eigenlijk naar de HAVO, maar ik wilde het liefst vanaf het begin beginnen omdat alle vakken nieuw voor mij waren. Daarom ben ik naar VMBO-tl gegaan. Daarna ga ik alsnog naar de HAVO, want wil graag architect worden."

Alles in het Nederlands

Inmiddels zit Haik al bijna twee jaar op het Emma College in Heerlen. Hij ziet veel voordelen in het volgen van regulier onderwijs als vluchtelingenkind. Zo zegt hij: "Alles is in het Nederlands, dus je leert de taal goed en snel. Op het ISK praatten we in de pauze vaak in onze eigen taal, gewoon omdat dat makkelijk was. Nu kan dat niet."

Haik, die erg wijs is voor zijn leeftijd, merkt op dat het qua onderwijs allemaal net iets te langzaam gaat voor vluchtelingenkinderen in Nederland. "Als ik het voor het zeggen had zou ik ervoor kiezen om hen maar een halfjaar naar het ISK te laten gaan. Daarna moeten ze naar een gewone school."

Hoewel Haik zelf al na een jaar regulier onderwijs kon volgen, weet hij dat niet iedereen dat kan. "Ik heb vrienden die al jaren naar een ISK-school gaan en nog steeds geen goed Nederlands spreken." Haik vertelt dat je normaal gesproken drie jaar naar een ISK-school gaat. Veel te lang, vindt hij. "Je mag pas naar een Nederlandse school als je de taal op een bepaald niveau spreekt. Eigenlijk klopt dat niet, want als kinderen eenmaal op een gewone school zitten leren ze veel sneller Nederlands."

Haik

Haik (14) zit op het Emma College in Heerlen. "Alles is in het Nederlands, dus je leert de taal goed en snel."

In de krant

Karin Kloosterboer, kinderrechtendeskundige bij UNICEF Nederland, schreef een artikel dat op 20 augustus is gepubliceerd in het Algemeen Dagblad. Zij schrijft dat kinderen die vluchtten uit landen als Syrië of Eritrea vaak lang moeten wachten voordat ze naar school mogen.

Gerelateerd aan dit onderwerp