Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Scholen in Nederland zijn weer begonnen, wereldwijd 263 miljoen kinderen niet naar school

22 augustus 2016

In Nederland gaan de schooldeuren weer open. Wij vinden dat een prachtig moment, want op school kunnen kinderen spelen, leren en creëren ze kansen voor de toekomst.

Wereldwijd hebben 263 miljoen kinderen geen toegang tot onderwijs. Eén op de vier van deze kinderen woont in conflictgebied. Andere redenen om niet naar school te gaan zijn armoede en ongelijkheid. En daarnaast is er een grote groep kinderen - 250 miljoen van de in totaal 650 miljoen kinderen in de basisschoolleeftijd- die onderwijs van slechte kwaliteit volgen. Met het gevolg dat ze niet leren lezen of schrijven.

10 Procent hoger inkomen

De positieve impact van onderwijs is groot. "Een jaar extra onderwijs, betekent gemiddeld 10 procent hoger inkomen voor de rest van iemands leven", zegt Jan Bouke Wijbrandi, directeur van UNICEF Nederland. Naast de impact op een individu is ook de gemeenschap geholpen met meer en beter onderwijs. Meisjes leren meer over voeding en gezondheid, zodat ze hun kinderen beter kunnen verzorgen. En de kans op conflict halveert wanneer de toegang tot onderwijs beter verdeeld is. "Dat zijn belangrijke voorbeelden waarom onderwijs wereldwijd prioriteit moet hebben" licht Jan Bouke Wijbrandi toe.

Een kind, een heel schooljaar, vijftig euro 

Vandaag starten we een campagne om aandacht te vragen voor het belang van onderwijs. "Nu in deze weken de Nederlandse kinderen weer naar school gaan, zijn we blij voor hen en voor hun ouders dat dit mogelijk is", aldus Wijbrandi. "Dezelfde vanzelfsprekendheid wensen we kinderen wereldwijd toe."

Er is maar een kleine vijftig euro nodig om een kind een jaar lang naar school te laten gaan in een land als Myanmar. Met dergelijke kleine investeringen kunnen kinderen perspectief krijgen - maar voor ouders kan deze bijdrage een onoverkomelijk obstakel zijn. UNICEF zorgt er in dit land voor dat onderwijs toegankelijk wordt voor de meest kwetsbare groepen.

Onderwijs in Syrië

In Syrië bieden we onderwijs aan honderdduizenden ontheemde kinderen en organiseren we onderwijs op afstand in moeilijk bereikbare gebieden. "We doen ons uiterste best om kinderen in Syrië, ondanks het conflict, toch les te geven" zegt Bart Vrolijk, hoofd onderwijs UNICEF Syrië. "Buiten het gewone curriculum krijgen de kinderen levensbelangrijke informatie over het gevaar van onontplofte mijnen en ander oorlogsmateriaal. Ook geeft school psychosociale zorg zodat ze hun soms traumatische ervaringen in het conflict kunnen verwerken."

Doel: in 2030 iedereen onderwijs

Wereldwijd is afgesproken dat in 2030 alle kinderen basis- en voortgezet onderwijs krijgen. "Ondanks grote vooruitgang is dat doel nog ver weg", zegt Wijbrandi. "Met hernieuwde inzet van donateurs en overheden hopen we dat in 2030 elk kind kan zeggen 'wij gaan weer naar school'."

 

 

 

Iranzi Rwanda 4 Jaar Kanyinya Pre Primary School 340Px

Gerelateerd aan dit onderwerp