Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Drinkwater is op in belegerd Aleppo

9 augustus 2016

Twee miljoen mensen in Aleppo zijn verstoken van stromend water door het escalerende geweld. De levens van kinderen zijn ernstig in gevaar omdat zij geen toegang hebben tot drinkwater.

UNICEF dringt erop aan dat technici veilig toegang krijgen tot de stad om zo mensen die nog in de stad zijn van schoon drinkwater te voorzien.

Op 31 juli werd het hoogspanningsstation dat nodig is om water door het oostelijke en westelijke deel van de stad te pompen, is vernield tijdens bombardementen. Op 4 augustus slaagden autoriteiten erin om een hoogspanningslijn te repareren waardoor de stad weer stromend water had. Maar minder dan 24 uur later werd deze hoogspanningslijn door intensieve gevechten in de stad weer vernietigd. De hele stad heeft al vijf dagen geen stromend water meer.

Hittegolf

"Kinderen en gezinnen in Aleppo worden geconfronteerd met een catastrofale situatie," zegt Hanaa Singer, UNICEF-vertegenwoordiger in Syrië. Deze afsluiting van het drinkwater in de hele stad valt te midden van een hittegolf waardoor het risico op ziektes voor kinderen zeer groot is. "We kunnen niet wachten tot de gevechten gestopt zijn, om de stad weer van schoon drinkwater te voorzien. De levens van kinderen zijn in gevaar."

UNICEF en haar partners doen hun uiterste best om toch veilig drinkwater te verzorgen voor inwoners van de Aleppo. Reparaties aan het elektriciteitsnetwerk zijn van cruciaal belang om de twee miljoen inwoners van de stad van drinkwater te voorzien. Zonder deze reparaties zijn mensen noodgedwongen aangewezen op onveilige waterbronnen.

"Wij dringen er bij de strijdende partijen op aan om technici onmiddellijk veilig toegang te verlenen om noodzakelijke reparaties uit te voeren aan elektriciteits- en watersystemen. Dit is de enige manier om inwoners van de stad toegang tot schoon drinkwater te geven. Civiele infrastructuur zoals elektriciteit en waterpompen mogen nooit een doelwit zijn," zegt Singer.

Foto's uit Aleppo

Khuder Al-Issa maakte foto's van kinderen in Aleppo. Het leven gaat er voor hen zo goed en zo kwaad als het gaat door, ook al is dat nu verschrikkelijk moeilijk.

Aleppo 1

In Aleppo zitten twee miljoen mensen al dagen zonder stromend water. UNICEF en haar partners verdelen daarom water onder de bevolking.

Aleppo 2

Veel moskeeën in Aleppo vangen gezinnen op die hun huizen zijn ontvlucht. Families voor wie geen plaats meer is, overnachten buiten in tenten gemaakt van dekens en tapijten.

Aleppo 3

Dit meisje doet gewoon de was, ook al woont ze nu in een huis met een tapijt als dak.  

Aleppo 4

Dakloze gezinnen hebben hun toevlucht gezocht tot de Teshreen-kleuterschool in het westen van de stad. De voorzieningen zijn er - op zijn zachtst gezegd - karig.

Foto's UNICEF/Khuder Al-Issa

 

Wil je meer weten?

Lees hier meer over de situatie in Syrië en bekijk een recente video over 10.000 Syrische kinderen die strijden voor hun recht op onderwijs en een betere toekomst. Daarnaast kun je hier lezen wat we momenteel allemaal voor projecten doen in Syrië.

 

 

 

Gerelateerd aan dit onderwerp