Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Forse toename ondervoede kinderen door conflict in Zuid-Soedan (1)

8 augustus 2016

De situatie in Zuid-Soedan is een grote ramp en helemaal voor kinderen. In de eerste helft van 2016 is het aantal zwaar ondervoede kinderen onder 5 jaar met de helft gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, meld UNICEF afgelopen vrijdag.

De situatie in Zuid-Soedan is een grote ramp en helemaal voor kinderen. In de eerste helft van 2016 is het aantal zwaar ondervoede kinderen onder 5 jaar met de helft gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, meldt UNICEF afgelopen vrijdag. UNICEF heeft in de afgelopen zes maanden 120.000 zwaar ondervoede kinderen behandeld en verwacht dat het aantal kinderen dat therapeutische voeding nodig heeft om aan te sterken fors toeneemt.

In de eerste maanden van dit jaar hielp medisch personeel van het door UNICEF gesteunde Al Sabah ziekenhuis 30 ondervoede kinderen per dag. Na het geweld dat vorig maand in de hoofdstad Juba losbarstte steeg dat cijfer naar 80 kinderen per dag.

Sunday Samual kwam tien dagen geleden met haar bijna 2 jaar oude dochter Bismah naar het ziekenhuis. Het meisje was gestopt met eten door malaria. Ze kreeg naast medicijnen een therapeutische melk formule die F-75 wordt genoemd. Bismah's moeder zei dat het beter ging met haar dochter na de behandeling, maar het ondervoede meisje bleef hoesten.

Ernstige voedseltekorten

Net als duizenden anderen was Sunday gevlucht voor een explosie van geweld in juli. "Het leven in Juba is zo moeilijk. Om een zak meel te kopen moet je nu gewoon rijk zijn", zei Sunday terwijl haar dochter tegen haar aan lag te slapen. De aanhoudende inflatie zorgt ervoor dat veel families geen voedsel meer kunnen kopen.

Uit een recente survey is naar voren gekomen dat een derde van de 4,8 miljoen mensen in Zuid-Soedan te maken krijgt met ernstige voedsteltekorten. In 7 van de tien staten is meer dan 15 procent van de mensen ondervoed. In sommige gebieden loopt dat op tot ruim dertig procent.
Onveilige situatie

Onveilige situatie

"De laatste crisis drukt zwaar op ons vermogen mensen te helpen", zegt Joseph Senesie, UNICEF's nutrition specialist in Juba. De voorraad therapeutische voeding wordt normaal gesproken over de weg hierheen vervoerd, maar door de onveilige situatie zijn we gedwongen alleen de meest urgente voeding in te vliegen." De eerste lading via de lucht met honderden boxen vol therapeutische voeding ging vooral naar de zwaar ondervoede kinderen in het Al Sabah ziekenhuis.

Een arts werkzaam in het ziekenhuis zegt: "Voorheen konden de meeste families terugvallen op voedsel dat ze verbouwen op kleine stukken land buiten de stad, maar door de onveilige situatie kunnen ze niet langer naar deze gebieden."

Sunny Sunday zegt dat ze volledig afhankelijk is van de hulp van het ziekenhuis en hulporganisaties. Haar dochter Bismah overlijd diezelfde nacht ondanks alle hulp die zij eindelijk kreeg.

 

Lees hier wat UNICEF doet in Zuid-Soedan

 

Zuid Soedan Moeder Sunday Met Kind Ondervoed Nb

Sunday Samuel houdt haar bijna 2 jaar oude dochter Bismah vast in het Al Sabah kinderziekenhuis in Juba, Zuid-Soedan. Bismah werd behandeld in de door UNICEF gesteunde afdeling.

Gerelateerd aan dit onderwerp