Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

10.000 Syrische kinderen riskeren leven voor eindexamens

1 augustus 2016

Ruim 10.000 Syrische kinderen riskeerden afgelopen maanden hun leven en staken de frontlinie over om hun examen te kunnen doen. Ieder kind heeft zijn eigen unieke verhaal. Wat ze delen is een ontembare passie voor hun recht op onderwijs en een sterke wil om opleidingen succesvol te willen afronden. 

"Ik wil journalist worden. Ik hoop dat als ik groot ben, dat deze ellende allemaal voorbij is. Dat alles weer normaal is." (Maya, 16)

Ruim 10.000 Syrische kinderen riskeerden afgelopen maanden hun leven en staken de frontlinie over om hun examen te doen. 'Deze kinderen zijn meestal 17, 18 jaar en soms ouder. Ze zitten al vijf jaar in een oorlog die steeds grimmiger wordt. Ze kunnen dagelijks geraakt worden door bombardementen, ze zien mensen om hun heen gewond raken of sterven. Dingen die geen kind moet zien. Zes dagen met je moeder door IS-gebied lopen om examen te kunnen doen.. Enorm dapper. Dat zijn voor mij echte helden'. Aan het woord is Bart Vrolijk, hoofd onderwijs bij UNICEF Syrië. Het is een van de vele verhalen van hoop in het door oorlog verscheurde Syrië. In die oorlog zoeken kinderen en hun ouders naar perspectief en een betere toekomst.

Vele obstakels

Het is echter harde werkelijkheid voor vele kinderen. De vele obstakels die getrotseerd moeten worden: geld lenen van familie om dagen durende reizen naar scholen te kunnen bekostigen om examen te doen, gewapende check-points trotseren en constant ondervraagd worden door soldaten, conflictlinies oversteken. Ieder kind heeft zijn eigen unieke verhaal. Wat ze delen is een ontembare passie voor hun recht op onderwijs en een sterke wil om opleidingen succesvol te willen afronden. Ze zetten daarmee hun hoop op een betere toekomst voor Syrië om in daden. UNICEF helpt hen hierbij. "We betalen de reiskosten voor de kinderen, zorgen dat ze in het relatief veilige overheidsgebied kunnen overnachten', vertelt Bart Vrolijk. 'Daarnaast regelt UNICEF dat de kinderen bijspijkercursussen krijgen en we hebben met de overheid overlegd om te zorgen dat de kinderen uit de oppositie gecontroleerde gebieden toegelaten worden om hun examen af te leggen in de scholen en centra daarvoor aangewezen door het ministerie van onderwijs''.

Continue strijd

De strijd houdt echter niet op bij het veilig bereiken van onderwijsinstituten. Speeltuinen en scholen blijven doelwit van aanslagen. De afgelopen vijf jaar zijn er al ruim 4.000 aanslagen op scholen geweest. Een kwart van alle scholen is niet langer als dusdanig in gebruik doordat ze geheel of deels vernietigd zijn, of gebruikt worden als tijdelijke opvang, en de sector heeft al meer dan 52.000 onderwijzers verloren in het conflict. Twintig jaar educatieve vooruitgang lijkt zo in korte tijd verloren te zijn gegaan. Moedige kinderen strijden voor hun recht op onderwijs.

Inmiddels hebben meer dan 10.000 kinderen hun leven al geriskeerd voor onderwijs. Velen zijn teruggekeerd, trots dat ze hun korte-termijn doel - een diploma behalen, bereikt hebben, en vol dromen en ambitie voor de toekomst. De boodschap van Syrische kinderen wordt helder verwoord door een van hen: 'Onderwijs is ons wapen in deze oorlog. We zullen overwinnen, als we blijven leren.' UNICEF wil hen ondersteunen om hun droom: een betere toekomst voor Syrië, werkelijkheid te maken.

Wat doen wij?

Sinds de start van het conflict in Syrië investeert UNICEF in de voortzetting van onderwijs voor kinderen. Zo worden 2.8 miljoen kinderen inmiddels gesteund met leerboeken en onderwijsmiddelen, zijn er 440 scholen (weder)opgebouwd; en zijn er daarnaast meer dan 600 nood-klaslokalen gebouwd.  Dit jaar lanceerde UNICEF ook een lesprogramma om het aantal schoolverlaters te verkleinen. Dit innovatieve lesprogramma maakt het mogelijk om onderwijs buiten officiële onderwijsinstituten te volgen met behulp van familie of de nabije omgeving. Richting het einde van het schooljaar kunnen ze zichzelf registreren en gecertificeerde examens afleggen bij willekeurige onderwijsinstituten in de buurt. Daarnaast is er een tweede programma - Curriculum B, gelanceerd om studenten die achterlopen op hun leeftijdsgenoten te helpen weer aansluiting te vinden en ook hen succesvol onderwijs te laten doorlopen.

 

* Tbv de veiligheid van de kinderen zijn namen gefingeerd

Lees ook het artikel in METRO.

340H Unicefaleppo

340H Syrie

Gerelateerd aan dit onderwerp