Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Vluchtelingen doen mee aan de Olympische Spelen

28 juli 2016

Voor hun eigen land uitkomen kan niet, maar toch doen ze mee aan de Olympische Spelen. Tien atleten die hun land zijn ontvlucht, vormen als leden van het Refugee Olympic Team een symbool van hoop voor alle vluchtelingen in de wereld.

"Deze vluchtelingen hebben geen thuis, geen eigen landenteam en geen volkslied. Daarom bieden wij hen een huis in het Olympisch dorp, zullen wij ter ere van hen de Olympische hymne spelen en is de Olympische vlag hún vlag," zegt Thomas Bach, president van het IOC.

Bach beschouwt het Refugee Olympic Team als een symbool van hoop voor alle vluchtelingen in de wereld. Hun deelname zal bovendien de aandacht vestigen op de ernst van de vluchtelingencrisis. "We geven een signaal af naar de internationale gemeenschap dat vluchtelingen net als wij gewoon mensen zijn en de samenleving verrijken," zegt hij.

Tegla Loroupe is Chef de Mission

De leden van het Refugee Olympic Team komen uit Syrië, Zuid-Soedan, Ethiopië en de Democratische Republiek Congo. Chef de Mission is langeafstandsloopster Tegla Loroupe. De Keniaanse is onder meer voormalig wereldrecordhoudster op de marathon en deed drie keer mee aan de Olympische Spelen.

UNICEF en VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vormen samen met partners als ONE, Sesame Street, Save the Children en het International Rescue Committee een fanclub van het Refugee Olympic Team. Ze gebruiken op sociale media de hashtag #TeamRefugees om de atleten te steunen.

 

Yusra Mardini ROT

Zwemster Yusra Mardini is gevlucht uit Syrië. Ze doet als lid van het Refugee Olympic Team mee aan de Olympische Spelen. Foto: IOC

Gerelateerd aan dit onderwerp