Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen in Angola in levensgevaar

28 juli 2016

Angola heeft twee enorme problemen: extreme droogte en een uitbraak van gele koorts. De levens van bijna 96.000 kinderen zijn daardoor in gevaar.

Hoewel Angola gewend is aan periodes van droogte, zijn die al een paar jaar als gevolg van El Niño langer en extremer dan normaal. Pieter Potter, die namens UNICEF verantwoordelijk is voor de verbetering van het onderwijs in Angola, ziet dagelijks de gevolgen. "De droogte treft vooral het zuiden van het land, waardoor oogsten mislukken en vee sterft. Kinderen zijn ondervoed en hun weerstand is minimaal," vertelt hij.

Bijna 96.000 kinderen lijden door voedseltekorten en hoge voedselprijzen aan acute ondervoeding. Nu El Niño afzwakt, is het de beurt aan zijn tegenpool La Niña om voor problemen te zorgen. Dit klimaatverschijnsel zal binnenkort hevige regen en overstromingen veroorzaken, met opnieuw mislukte oogsten als resultaat. En alsof dit nog niet genoeg is, heerst er in Angola ook een uitbraak van gele koorts. Deze door muggen overgebrachte ziekte veroorzaakt bij patiënten behalve koorts ook geelzucht en bloedingen en is in veel gevallen dodelijk. Op dit moment lopen meer dan 6,7 miljoen mensen het risico ziek te worden, waaronder bijna 3,5 miljoen kinderen.

Dit doet UNICEF

UNICEF helpt de overheid bij het vaccineren van kinderen tegen gele koorts en het geven van voorlichting over hoe de bevolking zich tegen deze ziekte kan beschermen.
Ondervoede kinderen krijgen een behandeling met speciale voeding. UNICEF zorgt er ook voor dat de Angolezen toegang krijgen tot schoon water. Daarvoor worden bijvoorbeeld waterbronnen hersteld en waterzuiveringstabletten uitgedeeld.

Daarnaast onderzoekt UNICEF de impact van natuurrampen zoals droogte en overstromingen op het onderwijs in Angola. Zo blijkt dat in de provincie Huila veel kinderen van school gaan, omdat ze hun ouders moeten helpen met bijvoorbeeld het hoeden van vee en zoeken naar water. Er is al een plan voor het trainen van leraren (en kinderen) in hoe ze beter met de gevolgen van rampen kunnen omgaan. Ze leren onder meer hoe ze de hygiëne kunnen handhaven, infecties kunnen voorkomen en een schoolvoedingsprogramma kunnen opzetten.

Voor de hulp aan Angola heeft UNICEF 21,5 miljoen dollar nodig. Van dit bedrag is nog maar 20 procent ontvangen.

 

Angola Marcelino

De eenjarige Marcelino woont in Cunene, een van de provincies in Angola waar het al tijden gortdroog is. Marcelino was ernstig ondervoed, maar is dankzij therapeutische voeding van UNICEF weer op gewicht.

Gerelateerd aan dit onderwerp