Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Aids bij tieners en jongeren wereldwijd tweede doodsoorzaak

17 juli 2016

Vandaag begint in Durban (Zuid-Afrika) een internationale aidsconferentie. UNICEF waarschuwt dat ondanks de opvallende vooruitgang in het bestrijden van de aidsepidemie, er meer inzet nodig is om kinderen en jongeren te beschermen tegen infectie, ziekte en dood.

Sinds 2000 is door een gezamenlijke inspanning het percentage HIV-infecties van moeder op kind wereldwijd met 70 procent teruggebracht. Dat is ook gebeurd in de landen in Sub-Sahara Afrika, die het meest te lijden hebben onder HIV-infecties en sterfgevallen. In de afgelopen 15 jaar zijn wereldwijd 1,6 miljoen nieuwe hiv infecties voorkomen bij kinderen. Daarnaast heeft het verstrekken van aidsremmers 8,8 miljoen levens gered.

Zorgen om tieners en jongeren 

Ondanks deze resultaten maakt UNICEF zich zorgenover het grote aantal tieners en jongeren tussen de 10 en 19 jaar dat sterft aan de gevolgen van aids. "Na alle geredde en verbeterde levens dankzij preventie, behandeling en zorg, na alle gewonnen gevechten tegen vooroordelen en onwetendheid over deze ziekte, na alle geweldige mijlpalen, is aids nog altijd wereldwijd voor hen de tweede doodsoorzaak. In Afrika is het voor deze groep zelfs doodsoorzaak nummer één," zegt Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal.
 
Sinds 2000 is het aantal sterfgevallen aan de gevolgen van aids wereldwijd verdubbeld onder jongeren tussen de 15 en 19 jaar. In 2015 kwamen er in deze leeftijdsgroep 29 HIV-infecties per uur bij. Hoewel het aantal nieuwe infecties onder jongeren afvlakt, is UNICEF bang deze daling niet doorzet doordat de wereldbevolking toeneemt.
 
Meisjes zijn zeer kwetsbaar en vormen 65 procent van de nieuwe HIV-gevallen onder tieners en jongeren. In Sub-Sahara Afrika is zelfs drie van de vier nieuwe HIV-patiënten een meisje uit deze categorie.

Angst voor HIV-test

Veel jongeren weten niet wat hun HIV-status is, omdat ze zich niet durven laten testen. Vorig jaar heeft wereldwijd maar 13 procent van de meisjes en 9 procent van de jongens een HIV-test gedaan. Uit een nieuwe peiling die in zestien landen is uitgevoerd, blijkt dat 68 procent van de 52.000 ondervraagde jongeren geen test wil. Ze zijn bang dat die positief uitvalt, of willen er niet aan omdat op het laten doen van een HIV-test een taboe rust.

Wereld moet meer haar best doen 

Wat het aantal HIV-infecties bij jonge kinderen betreft, is er beter nieuws. Het aantal gevallen waarbij moeders HIV overdragen op hun baby's (tijdens de geboorte of het geven van borstvoeding) is sinds 2000 met 70 procent gedaald. Maar UNICEF roept toch de wereld op om meer haar best doen om de overdracht van HIV van moeder op kind te voorkomen.
 
UNICEF-directeur Lake benadrukt ook de dringende noodzaak tot meer innovatie en een hernieuwde politieke wil om de achtergebleven kinderen te bereiken. In 2015 vond de helft van de HIV-infecties bij kinderen tussen de 0 en 14 jaar plaats in slechts zes landen: Nigeria, Kenia, Mozambique, Tanzania en Zuid-Afrika.
 
"De grote vooruitgang die we in de laatste drie decennia hebben geboekt, betekent niet dat onze strijd voorbij is," zegt Lake. "We moeten nu onze inzet voor preventie en behandeling verdubbelen, zodat we de jonge levens bereiken die nu nog geen toegang hebben tot de verbeterde aanpak die miljoenen voor hen wel hadden. Het is cruciaal dat we een eind maken aan het stigma en de angst waardoor zoveel jonge mensen niet worden getest." 

* Voor de peiling maakte UNICEF gebruikt van U-Report, een mobiel platform dat jongeren verbindt met UNICEF en hun regeringen. De jongeren rapporteren via dit platform over wat er gebeurt in hun gemeenschappen, bijvoorbeeld op het gebied van voorlichting over veilige seks en HIV-tests. Momenteel zijn er 2,1 miljoen U-verslaggevers over de hele wereld.

Moeder en kapster

Halima 340

Halima Mfaume (16) heeft HIV en woont samen met haar oma in Dar es Salaam in Tanzania. Dankzij aidsremmers heeft ze een toekomst. "Ik wil moeder en kapster worden," vertelt ze. "Op een dag heb ik mijn eigen salon."

Kerngezond geboren

Bertha 340

Bertha Andrews Ndikwege woont met haar man en twee kinderen in een eenkamerwoning in Dar es Salaam. Ze heeft HIV, maar dankzij een behandeling met aidsremmers is haar dochter Tecla kerngezond ter wereld gekomen.

Gerelateerd aan dit onderwerp