Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Zorg om minderjarige asielzoekers

30 juni 2016

Het aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv'ers) in Nederland is vertwaalfvoudigd tussen 2013 en 2015, zo blijkt uit cijfers die het CBS vandaag naar buiten brengt.

Uit deze cijfers blijkt dat één op de vijf minderjarige vreemdelingen alleenstaand is. "Deze cijfers vormen een extra aansporing om er alert op te zijn dat deze kwetsbare kinderen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dat is nu onvoldoende het geval", zegt Helen Schuurmans, kinderrechtenexpert bij UNICEF Nederland.

Onvoldoende toezicht, afleiding en perspectief

Uit het Jaarbericht Kinderrechten 2016 dat UNICEF Nederland en Defence for Children onlangs naar buiten brachten, kwamen tekortkomingen naar voren rond de zorg voor alleenstaande minderjarigen. Martine Goeman werkt als kinderrechtendeskundige bij Defence for Children en heeft zorgen over de grote campuslocaties waar groepen jongeren bij elkaar worden geplaatst. "Op die locaties zijn vaak meer dan honderd jongeren bij elkaar met onvoldoende toezicht, afleiding en perspectief. Ze zijn vaak beschadigd in hun thuisland en tijdens hun vlucht en lopen groot risico verder beschadigd te raken door deze manier van opvang." Ook is niet duidelijk hoe wordt gewerkt aan een toekomstperspectief voor deze kinderen. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie is door de Tweede Kamer gevraagd hierover meer duidelijkheid te geven.

Verdwenen kinderen

Eén specifieke groep geeft extra reden tot bezorgdheid. Dat zijn de kinderen die verdwijnen uit de opvang. In 2015 zijn 160 kinderen met onbekende bestemming vertrokken. "Het is niet bekend of ze veilig zijn of gevaar lopen en niemand zoekt het uit. Dat baart ons grote zorgen," aldus Schuurmans.

Het Jaarbericht Kinderrechten 2016 vraagt ook aandacht voor kinderrechten en kindermishandeling, jeugdhulp, jeugdstrafrecht en uitbuiting.

 

Amv 340

Een op de vijf minderjarige vreemdelingen is alleenstaand, blijkt uit cijfers van het CBS.

Gerelateerd aan dit onderwerp