Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen in de kampen van Calais en Duinkerken slachtoffer van uitbuiting en misbruik

16 juni 2016

Onderzoek van UNICEF Frankrijk en UNICEF UK wijst uit dat kinderen in Noord-Franse vluchtelingenkampen dagelijks te maken hebben met seksuele uitbuiting, geweld en dwangarbeid.

Getuigenissen van kinderen geven een beeld van misbruik en tragedie met gevallen van schuldslavernij en gedwongen criminele activiteiten, zoals het helpen van smokkelaars.

Seksueel geweld is een constante dreiging, met inbegrip van de seksuele uitbuiting en verkrachting van jongens en verkrachting en gedwongen prostitutie van meisjes. In interviews met jonge vrouwen kwam aan het licht dat zij in ruil voor een versnelde reis of toegang tot het Verenigd Koninkrijk seksuele diensten moesten verlenen.

Toegangsgeld

De onderzoekers spraken voor hun rapport met zestig kinderen tussen de 11 en 17 jaar uit Afghanistan, Egypte, Eritrea, Ethiopië, Iran, Irak, Koeweit, Syrië en Vietnam. De kinderen verbleven tussen januari en april 2016 in zeven kampen langs de kust van het Kanaal. In de meeste kampen wordt door mensensmokkelaars 'toegangsgeld' geëist om als minderjarige in het kamp te mogen verblijven. Kinderen die deze kosten niet kunnen betalen - vaak kinderen die er alleen voor staan - worden gedwongen te werken.

In de kampen is geen toegang tot regulier onderwijs, hoewel dat eigenlijk verplicht is. Sommige kinderen zijn er door de omstandigheden geestelijk zo slecht aan toe (ze hebben bijvoorbeeld zenuwinzinkingen of last van agressieve buien) dat ze gevraagd hebben om opname in een psychiatrische inrichting.

Beloftes nakomen

"Onmiddellijke actie van de Britse regering zou kinderen kunnen redden uit de handen van mensenhandelaren," zegt Lily Caprani van UNICEF UK. "Daarmee laten de Britten zien dat ze hun recente beloftes aan gevluchte kinderen ook echt nakomen. Hoe langer deze kinderen moeten wachten, hoe wanhopiger ze kunnen worden en hoe groter de kans dat ze hun leven riskeren om te vluchten uit deze erbarmelijke omstandigheden om hun families in het Verenigde Koninkrijk te bereiken."

Neithersafenorsound

Gerelateerd aan dit onderwerp