Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kijk mij eens: gevluchte kinderen tonen hun leven in Nederland

15 juni 2016

Onder de titel 'Kijk mij eens!' vertellen 26 kinderen hun verhaal in foto's die ze maakten van hun leven in een Nederlands asielzoekerscentrum. Ze maakten er zelf onderschriften bij.

De foto's worden vanaf vandaag tot 27 juni tentoongesteld in het Haagse stadhuis (Atrium). De UNICEF-expositie is vrij toegankelijk en wordt op vrijdag 17 juni officieel geopend. Een aantal kinderen presenteert dan hun foto's aan burgemeester Jozias van Aartsen en het publiek. 

'Het is hier tenminste veilig'

Amjad van 12 is een van de kinderen die zijn leefsituatie in foto's vastlegde. Hij vluchtte met zijn moeder en zusje uit Syrië. Amjad vertelt in de tentoonstelling over het gevaar in zijn thuisland en de moeilijke reis onderweg, waarbij hij vreesde voor het leven van zijn zusje van vier. "Ik was blij toen we in Nederland aankwamen. We hebben hier een heel kleine kamer, maar het is tenminste veilig."

UNICEF Nederland organiseerde eind 2015 een fotoworkshop voor 26 asielzoekerskinderen. Onder leiding van UNICEF-fotograaf Giacomo Pirozzi leerden ze hoe ze hun eigen gedachten en gevoelens in beeld tot uitdrukking kunnen brengen. Het resultaat daarvan is ook op de tentoonstelling te zien. De afgelopen tien jaar werden overal ter wereld soortgelijke workshops georganiseerd met kinderen die leven in moeilijke omstandigheden. Ze maken deel uit van het EYE SEE project, dat mede mogelijk wordt gemaakt door Sony internationaal in samenwerking met UNICEF. 

'Kind in plaats van vluchteling'

"Over vluchtelingen wordt vaak als een groep gesproken," zegt Karin Kloosterboer, kinderrechtendeskundige bij UNICEF Nederland. "Deze foto's en verhalen laten zien dat het om unieke mensen en kinderen gaat. Door de foto's krijgen kinderen een gezicht en een stem. Zo zien we ze als kind in plaats van als vluchteling."

Klaas van Kruistum, winnaar van het televisieprogramma 'Wie is de Mol' en ambassadeur van UNICEF Nederland, interviewt de kinderen tijdens de opening van de expositie. "Ik ben erg benieuwd naar hun verhalen," zegt hij. "Met dit initiatief wil UNICEF Nederland deze kinderen de kans geven te laten zien dat ze in de eerste plaats kind zijn en dan pas vluchteling." 

'Neem de uitnodiging aan'

Kinderrechtendeskundige Karin Kloosterboer denkt dat door deze expositie meer begrip kan ontstaan voor het leven van gevluchte kinderen. "Deze kinderen namen de stap om ons hun leven te tonen en nodigen ons als het ware uit in hun huis. Juist als je de verhoogde instroom van vluchtelingen spannend vindt, hoop ik dat je de uitnodiging aanneemt."

Stay Human 

Met deze tentoonstelling verbindt UNICEF Nederland zich aan de Stay Human coalitie die vandaag actief wordt. Via landelijke en lokale initiatieven voor en met vluchtelingen, het delen van verhalen van vrijwilligers en vluchtelingen en het zichtbaar maken van de grote inzet van Nederlanders voor vluchtelingen, wil deze coalitie bijdragen aan het genuanceerde en redelijke gesprek over vluchtelingen.

'Kijk mij eens!' - Stadhuis Den Haag (Atrium)

Openingstijden:

maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag: 7.00 - 19.00 uur
donderdag: 7.00 - 21.30 uur
zaterdag: 9.30 - 17.00 uur
zon- en feestdagen: gesloten

Bezoekadres: Spui 70, Den Haag

Eyesee Amjad

Amjad (13): "Op een dag vertelde mijn moeder dat we moesten vluchten uit ons huis. We vluchtten naar Turkije en zijn de zee overgestoken naar Griekenland. Ik ben sterk, maar mijn zusje was nog zo klein. Ze was veel te jong voor zo'n reis."

Eyesee Aroussig Hegnar

Aroussig (16): "Mijn vader heeft grijze haren omdat hij zijn broer niet meer kan zien. Die is nog in Syrië."

Eyesee Mohanad

Mohanad (16):"Mijn broer Mayad is blind aan zijn rechteroog. In Syrië konden de artsen daar niks aan doen, maar hier kan hij geopereerd worden. Het zou super zijn als hij weer kan zien."

Gerelateerd aan dit onderwerp