Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Blog Arjan de Wagt, hoofd voeding van UNICEF in Nigeria

11 juni 2016

Arjan de Wagt is hoofd voeding van UNICEF in Nigeria. Vorige week bezocht hij het noordoosten van Nigeria, dat tot voor kort bezet werd door Boko Haram, om de hulp van UNICEF verder uit te breiden.

"Slechts een paar geiten zag ik rondom schamele hutjes van gras scharrelen. Eén regenbui en alles is doorweekt - gelukkig heeft het regenseizoen nog niet echt ingezet. Deze mensen bezitten nauwelijks meer iets en het duurt nog maanden tot de volgende oogst. Hun maaltijd bestaat uit een waterige pap met wat bonen. Zeker voor kinderen zit er nauwelijks voedingswaarde in: veel te weinig vitamines en mineralen. 

Geen voedsel

Sinds april, toen verschillende gebieden voor het eerst toegankelijk werden, kunnen we hulp geven aan ondervoede kinderen daar. Samen met collega hulporganisaties ben ik voor de tweede keer in het gebied om de situatie te beoordelen en te kijken wat er nog moet gebeuren. Hier in Maiduguri, de hoofdstad van de staat Borno en daaromheen leven ongeveer 1,4 miljoen ontheemden. Eerder vluchtten deze mensen vanwege de onveiligheid van het conflict. Nu krijg ik de indruk dat veel ook wegtrekken omdat er nauwelijks meer faciliteiten zijn: geen voedsel, geen scholen, geen gezondheidszorg. Dat moet allemaal weer worden opgebouwd in de regio. Alleen als we dat voor elkaar krijgen, kunnen ontheemden weer naar huis.

Kinkhoest

In april bezocht ik een ziekenhuis dat volledig leeggeplunderd is geweest. Het heeft maandenlang nauwelijks voorraden ontvangen en er zijn slechts één arts en een paar verpleegkundigen aanwezig. Ze ontvangen maar weinig patiënten, omdat ze amper iets te bieden hebben. Er is mazelen uitgebroken in het gebied, er is sprake van kinkhoest en ondervoeding is een enorm probleem.  UNICEF was onderdeel van de eerste groep hulpverleners die de stad bezochten. De gouverneur van de stad had ook voedsel gestuurd. En met de vrachtwagenlading voedsel had UNICEF ook medische benodigdheden meegestuurd waaronder vaccinaties. Met het konvooi is ook een aantal gezondheidsmedewerkers van de lokale overheid meegekomen, die hadden ondersteuning gekregen door UNICEF en konden meteen vaccinaties kunnen geven en medische hulp.

Ernstige ondervoeding

Dat was de eerste hulp die de stad bereikte. Als je op zo'n moment de reactie van de mensen ziet dat er hulp aankomt, ben ik toch wel heel erg trots dat ik voor UNICEF mag werken. We hebben in Borno nu ongeveer 100 plekken waar we de behandeling van ernstige ondervoeding en andere voedingsinterventies doen. Dat is wel erg nodig. We verwachten dit jaar 244.000 zwaar ondervoede kinderen in Borno zullen zijn. Als die geen hulp krijgen is er een grote kans dat bijna een op de vijf zal sterven. Van de week was ik in een nieuw opgezet kamp, daar wonden nu al iets van 15.000 mensen en er komen nog steeds nieuwe bij. 

Speciale voeding

Er is door UNICEF een gezondheidspost opgezet. Al blijft het behelpen qua inrichting en in de tenten die door UNICEF zijn opgezet fungeren lege dozen nog als tafel, het is allemaal erg primitief. Maar al veel zwaar ondervoede kinderen worden behandeld. De behandeling met hele speciale voeding duurt gemiddeld 8 weken. In die tijd zie je een geweldig groot verschil: een kind dat op sterven na dood was rent na een paar weken behandeling weer rond.  

Stoelen en tafels

Vandaag heeft UNICEF stoelen en tafels besteld voor de gezondheidspost. Dat is toch wel makkelijker dan de potten met vitaminen en mineralen op een doos.

Arjan De Wagt In De Geimproviseerde Gezondheidspost

Arjan de Wagt in een gezondheidspost een gebied in Noordoost Nigeria dat tot voorkort nog was bezet door de terreurbeweging Boko Haram.

Nigeria Mensen Wachten Nabij Gezondheidspost

Mensen gevlucht voor het geweld van Boko Haram wachten nabij de gezondheidspost. Veel kinderen zijn ondervoed en moeten aansterken met speciale voeding. 

Nigeria Meisje In De Rij Voor Gezondheidspost

In de rij voor de gezondheidspost

Gerelateerd aan dit onderwerp