Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF helpt gestrande kinderen in Griekenland

31 mei 2016

Bijna 55.000 vluchtelingen en migranten, waaronder 22.000 kinderen, zijn gestrand in Griekenland. UNICEF helpt hen met alle mogelijke middelen.

De vluchtelingen en migranten verblijven in Griekenland in 35 kampen. Zowel de Griekse overheid als de bevolking wil hen graag helpen, zegt Marie-Pierre Poirier, regionaal UNICEF-directeur voor Centraal- en Oost-Europa. "Maar ze kunnen dat niet alleen. Daarom zet UNICEF - samen met de overheid, lokale partners en andere VN-organisaties - alle zeilen bij om kinderen bescherming, gezondheidszorg en onderwijs te kunnen bieden."

Griekenland Kinderentent

Hulp tot nu toe

Op twaalf plaatsen in het noorden van Griekenland en Attica helpt UNICEF samen met nationale partners vluchtelingen- en migrantenkinderen. Zo vangen mobiele teams kwetsbare kinderen op en krijgen vrouwen en kinderen in opvangcentra onder meer medische en psychosociale zorg.

Bescherming

Samen met de Griekse overheid verbetert UNICEF de Griekse zorg- en registratiesystemen, in het bijzonder voor alleenstaande of anderszins kwetsbare kinderen. Op die manier krijgen ze de juiste zorg, worden hun rechten gerespecteerd en krijgen ze juridische hulp als dat nodig is.

Onderwijs

Deze zomer gaat UNICEF het Griekse ministerie van Onderwijs helpen bij het opzetten van educatieve diensten - zoals taallessen en andere activiteiten - voor de kinderen in de kampen. Op de middellange termijn wil UNICEF ervoor zorgen dat vluchtelingenkinderen naar Griekse scholen kunnen.

Gezondheid en voeding

UNICEF organiseert samen met het ministerie van Gezondheid vaccinatiecampagnes. Ook komen er richtlijnen om borstvoeding te stimuleren en zal UNICEF voorlichting geven over het belang van goede voeding voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Griekenland Voetbal

Spelers Brown Ideye (links) en Arthur Masuaku (midden) van Olympiakos Piraeus voetballen met vluchtelingen en migranten tijdens hun bezoek aan het Eleonas Opvangcentrum in Athene. De voetballers deden op 12 april mee aan een evenement ten bate van vluchtelingen- en migrantenkinderen, georganiseerd door hun club en UNICEF Griekenland.