Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hoog aantal verdronken vluchtelingen en migranten in Middellandse Zeegebied

30 mei 2016

UNICEF uit ongerustheid over het aantal verdronken migranten en vluchtelingen in het Middellandse Zeegebied de afgelopen week. Er wordt verondersteld dat er veel minderjarigen zonder begeleiding bij zijn.

De overgrote meerderheid van de jongeren die de oversteek maakt heeft geen begeleiding. Het gaat veelal om jongeren die al misbruik en uitbuiting hebben meegemaakt. "De verhalen, die ik persoonlijk van deze kinderen gehoord heb, zijn gruwelijk. Kinderen horen dit niet mee te maken. Hun leven is in handen van smokkelaars, die om niks anders geven dan geld," zegt Marie-Pierre Poirier, coördinator van de Europese vluchtelingen- en migrantencrisis. 

Bescherming en ondersteuning

Verwacht wordt dat met de zomer op komst meer kinderen de gevaarlijke oversteek zullen maken tussen Libië en Italië. UNICEF begint binnenkort aan een operatie met de Italiaanse regering en partners om te voorzien in bescherming en ondersteuning. Dit jaar bereikten per maand gemiddeld 1.000 jongeren Italië zonder begeleiding. UNICEF verwacht dat dit aantal de komende maanden zal oplopen. 

Gerelateerd aan dit onderwerp