Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Advies asielopvang kinderrechtenproof

24 mei 2016

Op één plek verblijven van begin tot het eind, onderwijs geregeld bij binnenkomst en snel duidelijkheid over de asielprocedure. Dat staat in het advies 'Zo kan het ook!' van de Werkgroep Kind in azc gericht aan de Tweede Kamer.

Op dit moment moeten kinderen gedurende de asielprocedure veelvuldig verhuizen, waardoor ze continuïteit, veiligheid en structuur missen. "Dit is schadelijk voor kinderen. Steeds opnieuw moeten ze wennen aan een nieuwe plek, terwijl ze al een lange en soms gevaarlijke reis achter de rug hebben", zegt Kloosterboer kinderrechtendeskundige van UNICEF Nederland en voorzitter van de Werkgroep Kind in azc. "Ze raken uit beeld van dokters, leraren en vriendjes, terwijl ze stabiliteit nodig hebben."

Denk mee

Met 'Zo kan het ook' vraagt de werkgroep Kind in azc opnieuw aandacht voor de situatie van gevluchte kinderen in Nederland. Daarnaast doet de werkgroep ook een oproep: 'denk mee over hoe we de asielopvang kinderrechtenproof kunnen maken'. Er is op dit moment een enorme inzet vanuit vaak lokale initiatieven, vrijwilligers en deskundigen om de moeilijke situatie van gevluchte kinderen en gezinnen in de asielopvang te verbeteren. "De lessen van deze initiatieven, de goede ideeën en de positieve energie willen we bij elkaar brengen in een aantal brainstormsessies en expertmeetings", zegt Kloosterboer. In november komt de werkgroep met uitgewerkte adviezen.

Gemeenten

De Nederlandse overheid heeft grote moeite de rechten van gevluchte kinderen waar te maken. Dit komt niet alleen door de grote toestroom nu, maar speelt al langer. Met het advies roept de Werkgroep Kind in azc alle partijen in de asielketen op om kinderrechten te verbeteren. Sommige gemeenten bieden nu al opvang van begin tot eind voor gezinnen en dit voorbeeld kan door andere gemeenten worden overgenomen. De Werkgroep Kind in azc bestaat uit War Child, Kerk in Actie, VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children, UNICEF Nederland en wordt gesteund door 158 bedrijven, gemeenten en andere organisaties. 

Lees het verhaal van de gevluchte Perla (11) uit Syrië.

Zo Kan Het Ook

Gerelateerd aan dit onderwerp