Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Tekenen van herstel ten midden van de belegering in Madaya

12 mei 2016

 De inwoners van de belegerde Syrische stad Madaya zijn er iets beter aan toe nadat een aantal humanitaire hulpkonvooien de stad hebben bereikt. Maar beperkte toegang heeft ertoe geleid dat het geïmproviseerde ziekenhuis zonder professioneel personeel en zonder voorraden zit, terwijl honderden inwoners nog steeds dringend hulp nodig hebben.

Madaya, de Syrische stad die eerst het toneel was van schokkende beelden van ernstig ondervoede kinderen, vertoont kleine tekenen van herstel. Dankzij de hulp van UNICEF en de vastberadenheid van het medisch personeel is de situatie van ondervoeding in Madaya langzaam aan het verbeteren.

In januari en februari waren er twee missies waar UNICEF-medewerkers het enige geïmproviseerde ziekenhuis in de stad bezochten. De schok was groot: voorraden waren bijna op en er waren veel patiënten die balanceerden op het randje van de dood.

Sterker worden

Nu is de situatie op het gebied van ondervoeding verbeterd. Eind april volgde er een nieuwe missie, waar 40 ernstig ondervoede kinderen die in februari werden behandeld, werden opgevolgd. De achtjarige Mohammed is één van die kinderen, die nog steeds bezig zijn met hun herstel. Slechts een paar maanden geleden was hij te zien in een video die viral ging en de wereld liet zien hoe erg de situatie rondom ondervoeding in Madaya was. Gelukkig kon Mohammed worden gered, dankzij therapeutisch eten. Hij is nu sterker en gaat weer naar school. Hij zegt heel trots dat hij dokter wil worden.

Belegering heeft verwoestende gevolgen

Ondanks dat de situatie van de ondervoeding bij kinderen is verbeterd, is de algemene humanitaire situatie schrikbarend te noemen. Kinderen zijn de dupe van de opgelegde restricties door de belegering, die medische toegang ontzeggen en evacuaties van kinderen die gespecialiseerde zorg nodig hebben tegenwerken. Het team van UNICEF heeft 92 kinderen geïdentificeerd die acute medische evacuatie nodig hebben. Daarbij valt te denken aan levensbedreigende ziektes die specialistische zorg vereisen, zoals bijvoorbeeld lever- en hartziektes.  

Urgente evacuatie is nodig

Om de verbeteringen op het gebied van ondervoeding bij kinderen en gezondheid bij kinderen te kunnen continueren, moeten UNICEF en andere hulporganisaties onvoorwaardelijke en ononderbroken toegang hebben tot Madaya en andere belegerde steden. Toegang is niet alleen nodig om levensreddende hulp te kunnen bieden, maar ook voor het voorzien van medische behandelingen, voor evacuaties van de ernstig zieken, maar ook om gezondheidsdiensten te kunnen herstellen.  

Tekenen Van Herstel Madaya 340

Kinderen Krijgen Hulp Madaya 340Docx

Gerelateerd aan dit onderwerp