Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF bevrijdt kindsoldaten in CAR dankzij deelnemers Nationale Postcode Loterij

4 mei 2016

Ook in de Centraal Afrikaanse Republiek is 5 mei sinds vorig jaar een gedenkwaardige dag. Toen werd onder leiding van UNICEF een verdrag getekend om álle kindsoldaten in het land vrij te laten. Met de steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan UNICEF krijgen de bevrijde kinderen met begeleiding, onderwijs en psychosociale hulp de kans weer kind te zijn.

Ook bijna 8.000 kilometer verderop in de Centraal Afrikaanse Republiek is 5 mei sinds vorig jaar een gedenkwaardige dag. Toen werd onder leiding van UNICEF een verdrag getekend om álle kindsoldaten in het land vrij te laten en te stoppen met het rekruteren van kinderen.

Met de steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan UNICEF dat doen wat nodig is om de bevrijde kinderen weer in het reine te laten komen met zichzelf, hun familie en hun gemeenschap.

Bevrijden alleen is niet genoeg

UNICEF heeft inmiddels honderden kindsoldaten kunnen bevrijden in de Centraal Afrikaanse Republiek. Maar bevrijden alleen is niet genoeg. Er is meer nodig om deze kinderen weer kind te laten zijn. Want hoe vrij ben je als je familie je niet meer vertrouwt, als je niet meer weet wat spelen is en als je niet kunt slapen van de nachtmerries? Deze getraumatiseerde kinderen hebben de meest afschuwelijke periode in hun leven doorstaan. Zijn misbruikt als soldaat, kok, drager, spion of seksslaaf. Tegelijkertijd hebben zij zich schuldig gemaakt aan ernstig geweld.

Naast opvang, medische en psychosociale hulp, onderwijs en sport- en spelactiviteiten, is begeleiding bij gezinshereniging en re-integratie in de maatschappij essentieel. Uitsluiting en eenzaamheid door stigmatisering zijn na hun vrijlating de grootste vijanden. Alleen met de veiligheid van een goed opvangtraject kunnen voormalig kindsoldaten echt gaan leven en weer kind zijn.

181 kindsoldaten staan stilletjes te wachten

Op het teken van hun commandant om de wapens neer te leggen en hun vrijheid tegemoet te gaan. Gekleed in lompen, op hun hoofd camouflage-tooien van bladeren, hun gezichten zwart van de modder, sommigen niet ouder dan een jaar of zes," vertelt Donaig le Du van UNICEF in de Centraal Afrikaanse Republiek. Nog even en hun leven als soldaat in een oorlog die ze niet begrijpen is voorgoed voorbij. Dan klinkt het signaal van de commandant. De kinderen laten hun messen en machetes vallen en lopen hun vrijheid tegemoet. "Zie je die kleine daar?", zegt de commandant, wijzend op een kleine jongen. "Hij is pas zeven, ik geef hem aan jou, want je moet heel goed op hem letten. He knows how to kill…"
- Donaig le Duc, UNICEF medewerker in de Centraal Afrikaanse Republiek.

 

CAR kleermaker

Een veertienjarige ex-kindsoldaat die heeft meegevochten met de opstandelingen volgt nu een opleiding tot kleermaker. "Ik wil mijn familie helpen en eerlijk de kost verdienen", zegt hij. 

Kindsoldaten CAR bevrijding

logo npl

Gerelateerd aan dit onderwerp